Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så vill kommunen skapa en trygg skolmiljö

9 av 10 barn i Örebros grundskolor känner att det finns vuxna som de kan anförtro sig till. Icke godkänt, tycker programdirektören för barn och utbildning, Marie Holm.

Annons

– Det är grunden. Att de vet vem de ska vända sig till. Det får inte vara ett enda barn som inte känner sig trygg i skolan.

– Men ändå ser vi att det finns barn som inte känner trygghet, säger Marie Holm, programdirektör för barn och utbildning på Örebro kommun.

Barnombudsmannen (BO) kom på måndagen med rapporten ”Välkommen till verkligheten”. Den ger en inblick i hur barn och unga upplever kränkningar, mobbning och trakasserier i dagens svenska skola.

BO drar flera slutsatser och en av dem är att barn måste veta vart de ska vända sig om de själva blir kränkta eller ser andra som blir det.

För så är det inte i dag konstaterar BO.

För ett år sedan genomförde Örebro kommun en brukarundersökning i skolan.

Av den framgår att 9 av 10 barn i grundskolan (87 procent) upplever att det alltid finns någon i skolan som de kan vända sig till med frågor eller problem. I samma undersökning svarar 94 procent att de känner sig trygga i skolan. En (1) procent ger trygghetskänslan absoluta bottenpoäng.

– En procent av barnen svarar att de inte är trygga. Det är inte okej, säger Marie Holm.

Kenneth Nilsson (S), ordförande i programnämnden för barn och utbildning, säger att de i nästa vecka ska ta beslut om en måluppfyllelse på 100 procent i de här frågorna.

Det är något som kommunen har saknat enligt oppositionsrådet Karolina Wallström (FP).

– Jag tycker inte att det har varit tillräckligt bra. Det har varit flera fall på senaste som skolan blivit fälld. Det är tydligt att vi inte är tillräckligt bra, säger Karolina Wallström (FP).

Under 2014 ledde 12 anmälningar mot Örebroskolor till beslut med kritik från Skolinspektionen. Året innan var det åtta.

Kenneth Nilsson (S) kontrar med att frågan om alla barn ska vara trygga i skolan eller inte – inte är en politisk tvistefråga.

Efter BO:s rapport på måndagen tycker Nilsson (S) att förslaget om lokala elevombudsmän är intressant och att det är värt att titta på.

Men han poängterar att en sådan roll bör utredas.

Kenneth Nilsson (S) spekulerar i att det som kanske verkligen behövs är en lotsfunktion som kan hjälpa barn – och föräldrar – att hitta rätt inom skolförvaltningen.

Det är du beredd att utreda?

– Det ligger inte först i vår ”pipeline”. Men det finns med på vår att göra-lista. För den här frågan kan man aldrig bli klar med, säger Kenneth Nilsson (S).

Mer läsning

Annons