Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt straff för man som sköt Kenneth

Mannen som sköt ihjäl Kenneth Hägglund får sitt straff sänkt till fyra års fängelse. Hovrätten slår fast att mannen inte är skyldig till mord eftersom han kan ha skjutit Hägglund av misstag.

Annons

Sent på kvällen den 26 maj förra året åkte den 49-årige örebroaren till Kenneth Hägglunds arbetsplats på Holmen i Örebro. Där sköt han ihjäl Hägglund med ett skott i ansiktet, och dådet kom att benämnas som Holmenmordet.

Men Örebro tingsrätt ansåg inte att det var mord utan dömde mannen till sex års fängelse för grovt vållande till annans död i slutet av januari. Domen överklagades av åklagaren som yrkat på 16-18 års fängelse för mord. Även 49-åringen överklagade eftersom han ville bli frikänd från ansvar.

Göta hovrätt går på tingsrättens linje och slår fast att 49-åringen är skyldig till vållande till annans död. Det var 49-åringen som sköt Hägglund med ett hagelvapen, men rätten anser att det kan ha varit ett misstag och därför ska han inte dömas för mord. Dessutom saknades motiv för 49-åringen, och därmed är det inte bevisat att han hade uppsåt att döda.

Göta hovrätt sänker 49-åringens straff från sex till fyra års fängelse eftersom det inte går att fastställa att 49-åringen varit så gott som likgiltig inför effekterna av sitt handlande. Han får därför ett kortare straff än uppsåtligt dödande som har minimistraffet sex års fängelse för dråp. I övrigt ändras ingenting från den tidigare domen och 49-åringens skadestånd på totalt 353 000 kronor till åtta personer kvarstår.

– Fy tusan, då sitter han bara inne i tre år. Jag är fruktansvärt förvånad, vi tyckte att sex år var väldigt lite med tanke på vad han gjort, säger Kenneth Hägglunds pappa John Hägglund.

Ett av de starkaste bevisen för att 49-åringen utförde dådet är att han ringde och erkände det för en släkting strax efteråt.

– Ändå anser man inte att det är mord, det här stämmer inte! Jag är fruktansvärt besviken på rättssystemet, säger John Hägglund.

Mer läsning