Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD:s partiledare möttesina anhängare i Örebro

Inget annat parti vill ta i Sverigedemokraterna med tång, men om inget av blocken vinner majoritet i riksdagen tror partiledaren Jimmie Åkesson att det ändras.
– Klart de måste säga så nu. Vad de säger på måndag är en annan sak, förklarar han.

Annons
Torgförde inte åsikterna. Det blev inget torgmöte när Sverigedemokraterns partiledare Jimmie Åkesson besökte Örebro. Han svarade på frågor och lät sig fotograferas tillsammans med anhängare.

Det blev inget torgmöte när Jimmie Åkesson besökte Örebro på onsdagen. Han stannade till vid partiets husvagn och pratade. Han fick frågor om partiets valfilm, som har gjort många upprörda. Muslimska kvinnor i burka som tränger sig före pensionärer för att sno åt sig av välfärden.

– Vi stigmatiserar inte invandrarna. Vi visar en konflikt mellan massinvandring och välfärd. Man kan inte få båda. Man måste välja, sade han.

Du ser muslimer som ett hot mot Sverige?

– Jag har aldrig pekat ut en speciell grupp. Men det svenska samhällets anpassning till den muslimska minoriteten är ett hot.

Partiet vill ändra invandringspolitiken i stort, men det tycks ändå handla väldigt mycket om en rädsla för muslimer.

– Om några år kommer det att finnas många fler muslimer i Sverige. Vad händer när den största muslimska organisationen kräver sharia-lagar, könssegregerad simundervisning eller att vi ska sluta äta fläskkött.

Ska det finnas muslimer över huvudtaget i Sverige?

– Klart att det ska finnas muslimer i Sverige, men vi ska var tydliga med att vi har ett majoritetssamhälle och vill man bo här får man anpassa sig.

En moské i varje stad kallar han stolleförslag och trams. Varför det?

– Jag tror inte fullskaliga moskékomplex passar särskilt bra in. Det är ingen bra idé om vi ska ha ett stabilt samhälle.

Sverigedemokraternas lösning för invandrare är assimilering, eller anpassning. Vad innebär det?

– Assimilerad blir du om du lever i Sverige utifrån svensk lag. Du ska lära dig svenska och vilja bli en del av samhället, men man kan inte ställa en lista med krav, det ger sig själv om samhället sänder den signalen.

Alla partier har tagit avstånd, tror du att något vill närma sig er efter valet?

– Så sa man i Danmark också innan Dansk folkeparti fick den rollen. Man lovade att aldrig någonsin förhandla eller sätta sig i regering med dem. Vi ser hur det gick.

Prinicipiellt ansåg Jimmie Åkesson att om Frankrike vill utvisa romer har de rätt till det.

Mer läsning

Annons