Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD saknar namn till valet

Rädsla för trakasserier gör att Sverigedemokraterna har svårt att få tillräckligt många kandidater till valet. I nästan hälften av länets kommuner saknas fortfarande namn på listorna.

Annons

Senast i torsdags berättade NA om Willi Briede i Nora som lämnat partiet på grund av hot. Några fler avhopp i distriktet känner inte Sverigedemokraternas länsordförande Daniel Spiik till.

Men de hot som några sverigedemokrater har upplevt gör dock att anhängare inte vill eller vågar ställa upp i kommunvalet. De är rädda för trakasserier eller att deras anhöriga ska bli av med sitt arbete.

– Det är många som använder det som argument för att inte ställa upp. Det är ett stort problem för oss. Jag tror att vi skulle ha dubbelt så många annars.

Sverigedemokraterna jobbar för att få fram namn till listorna inför kommunvalet i höst. I dag står det två tomma stolar i kommunfullmäktige i Kumla. I Nora står en stol tom och i Lekeberg likaså.

För att som sverigedemokrat få kandidera till valet krävs dessutom sedan valet 2002 att man fyller i en vandelsförsäkran. Där måste man ange om man någon gång i livet har blivit straffad, tvångsintagen för behandling mot missbruk eller psykiatrisk vård. Man måste också meddela om man har betalningsanmärkningar eller skuld hos kronofogden. Om så är fallet går ansökan vidare från distriktet till riksnivå.

– Det har uppmärksammats av media att vi har haft tveksamma kandidater så därför försöker vi sålla.

En person som har sållats bort är Lennart Johansson, tidigare ordförande i partiets kommunföreningen i Örebro. Under våren polisanmäldes han för att ha sextrakasserat en familj. Distriktet väckte ett uteslutningsärende och i dagarna tog partistyrelsen ett beslut.

– Nu är han utesluten, säger Daniel Spiik.

Mer läsning

Annons