Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se rättegångsstarten

På torsdagsmorgonen inleddes rättegången mot den misstänkte serievåldtäktsmannen Niklas Eliasson.

Annons

09.02. Åklagaren Pia Åsberg kommer att begära att rättegången hålls bakom stängda dörrar. Advokat Margareta Arvidsson har redan på förhand sagt att hon kommer att bifalla åklagarens åklagarens önskemål.

09.00. Niklas Eliasson och åklagaren kallas till sal fyra.

08.50. Ett stort medieuppbåd väntar inne i tingsrättens väntsal. Flera polismän går igenom reportrarnas ryggsäckar och väskor innan de släpps igenom slussen in till säkerhetssalen. Även vissa privatpersoner är på plats för att följa rättegången på plats.

08.45: Kriminalvårdens bil anländer med poliseskort och kör ner i garaget.

08.37: Polisen spärrar av ett mindre område på Köpmangatan. Inom det avspärrade området ligger porten till det garage dit bilen med den misstänkte kommer att köra in. När bilen väl anländer kommer hela den del av Köpmangatan som löper längs rådhuset att spärras av.

08.30: TV 4, Sveries Radio, Aftonbladet och Expressen är på plats utanför tingsrätten. Många fotografer står och väntar på olika platser utanför tingsrättens byggnad för att försöka få en bild av Eliasson när han anländer.

Under elva dagar ska tingsrätten ta upp de sammanlagt 15 kvinnoöverfall som 24-årige Eliasson har åtalats för. Han har erkänt att han har överfallit kvinnorna men är på vissa punkter oense med åklagaren om hur brotten ska rubriceras.

Eliasson har bland annat åtalats för nio våldtäktsförsök och tre grova våldtäkter.

Dagens förhandling bevakas av ett enormt medieuppbåd. Men bara ett fåtal åhörare får plats i den lilla säkerhetssalen där förhandlingarna kommer att hållas.

Under torsdagen kommer de två första åtalspunkterna att behandlas. Det gäller de två våldtäktsförsök som Niklas Eliasson misstänks ha gjort sig skyldig till under 2005. Vid den tidpunkten var Eliasson bara 18 år.

Om allt går enligt planerna kommer rättegången att avslutas fredagen den 8 april. Men tingsrätten har för säkerhets skull avsatt en reservdag – tisdagen den 12 april – ifall förhandlingarna skulle dra ut på tiden.

TV4, Sveriges radio, Aftonbladet, Expressen och NA är några av medieföretagen som finns på plats vid Örebro tingsrätt på torsdagsförmiddagen.

Mer läsning

Annons