Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexläkaren inför rätta i vår

I april blir det rättegång med läkaren som misstänks för sexbrott mot patienter i Örebro, Södermanland och Västmanland.Rättegången ska pågå minst fem dagar i Eskils-tuna tingsrätt.

Annons

Under tjänstgöringen i Örebro anklagas läkaren för att vid ett hembesök ha lagt sig i patientens säng och sagt att han ville ha sex med henne.

På en vårdcentral i Örebro misstänks han ha dragit av kvinnans underkläder och berört henne så att han åtalas för sexuellt ofredande.

Läkaren nekar till allt kammaråklagare Thomas Bergström åtalar honom för. Åtalet gäller kvinnor i åldrarna 47 till 88 år.

Åklagaren skriver i stämninsgansökan att mannen betett sig hänsynslöst.

Flera sexbrott

Åtalspunkterna gäller flera sexuella ofredanden. Dessutom är han misstänkt för våldtäkt, alternativt sexuellt tvång, mot en handikappad kvinna på en vårdcentral i Södermanland.

Han anklagas totalt för sexbrott mot elva kvinnor. Det fanns ytterligare ett par anmälningar men i de fallen beslutade kammaråklagare Tomas Bergström att avsluta utan åtal. I ett av fallen att det gått för lång tid och i det andra saknades bevis.

Nekar till allt

Läkaren nekar till allt. Han har i förhören sagt att undersökningarna var medicinskt motiverade.

Vid fyra tillfällen åtalas han för brott mot den handikappade kvinna han misstänks ha utsatt för våldtäkt alternativt sexuellt tvång. Åklagaren framhåller att läkaren utnyttjat hennes hjälplösa tillstånd och det handikapp hon har. Vid ytterligare två tillfällen misstänks han ha ofredat samma kvinna sexuellt genom att uppmana henne att klä av sig och sedan börja undersöka.

Vittnen och förhör

Vid rättegången vittnar kvinnorna som anmält. Det blir också förhör med sjuksköterskor, vårdcentralschefer, läkarexpertis och flera andra.

Mer läsning

Annons