Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexton mil i snigelfart

Med en hastighet på max 22 km i timmen och med traktorer från 50-talet. Så beslutade sig Hjälmarbygdens veterantraktorförening att spendera sin semester, stilla puttrandes runt Hjälmaren.

Annons
Anita och Alf Andersson åker med sin traktor i täten med Lars-Erik Björkström i släptåg.

Det är 16 mil totalt som ska tillryggaläggas på veterantraktorföreningens semester. Tre dygn är avsatta för att hinna Hjälmaren runt.

– Vi har lagt resan från fredag till söndag. Det är för att vi ska hinna stanna till på ställen längs vägen, säger Bengt Geiron som är föreningens ordförande.

Tre generationer

På sju stycken veterantraktorer tar sig de 14 deltagarna fram längs vägarna. I en av traktorerna är hela tre generationer representerade.

– Båda mina föräldrar är med och så är mina barn med, säger Mats Björkström, som också är personen som för ett år sedan kom på idén till semestern.

– Jag satt och kollade på föreningsloggan, som föreställer Hjälmaren, och då kom jag på att man skulle kunna åka runt sjön och visa upp traktorerna, säger Mats Björkström.

Bara glada miner

De berättar att trots att de åker sakta på de smala vägarna runt Hjälmaren och onekligen skapar en del köer har de bara mött glada miner än så länge.

– Folk står längs vägarna och vinkar och hejar när vi åker förbi, säger Bengt Geiron.

Många av föreningens medlemmar bor i orterna runt Hjälmaren och Bengt Geiron berättar att semestern är lite av en manifestationsresa.

– Det här är pionjärs-resan, sen får vi se om det blir en tradition.

Traktorerna som åker Hjälmaren runt är från 50- och 60-talet.

– De riktigt gamla veterantraktorerna går bara i fem km i timmen, det är lite väl sakta, säger Bengt Geiron.

- Det låter och tuffar och pyr och har sig, säger Bengt Geiron och berättar att deras mål med resan är att sprida glädje och visa folk att deras förening finns.
Himlen är full av mörka moln och luften är kvav men stämmningen är på topp och Janne Larsson hävdar att
På dagarna tuffar veterantraktorföreningen i sakta mak runt Hjälmaren och på nätterna sover de allesammans i ett stort militärtält. Lennart Kungsberger är ägare av den nyaste traktorn i samlingen.
Alf Andersson är en av eldsjälarna i Hjälmarbygdens veterantraktorförening. Man behöver inte själv ha en traktor för att få vara med i föreningen, det enda kravet är ett intresse för traktorer.
Alf Andersson har traktorer både på t-shirten, i handen, i huvudet och i blicken.
Släpen är godkända för passagerare. I detta sitter Ben Björkström, åtta år, och Wilhelm Geijer, nio år, och skrattar tillsammans. Farfar Lars-Erik Björkström sitter bakom ratten.
I en av traktorerna är hela tre generationer representerade. På bilden sitter farfar Lars-Erik Björkström till höger, svärdottern Angela Björkström och barnbarnet Leah Björkström. Till vänster på bilden sitter Håkan Geijer.
De flesta av traktorerna som medverkar på Hjälmarbygdens veterantraktorförenings semester är från 50- och 60talet.

Mer läsning

Annons