Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ship to Gaza"-manifestation i Örebro

Israel har genom sitt agerande visat att det är en skurkstat och handlingarna måste fördömas och få konsekvenser. Det var det tydliga budskapet som förmedlades under demonstrationen för Ship to Gaza i Örebro under måndagskvällen.
Hundratals örebroare samlades på Våghustorget för att på visa sitt stöd för Ship to Gaza.

Annons
Ship to Gaza. Bild från torsdagens konstnärliga manifestation i Svartån.

– Israel har idag skrivit in sig i historieboken med blod. De kan inte kallas för annat än satans mördare, dundrade Murad Artin (V) framför mikrofonen.

Mustafa Issa representerade Sveriges Unga Muslimer i Örebro och krävde att blockaden mot Gazaområdet hävs.

– Det här är Israels svar: ”Vi kan göra vad vi vill”. Våra tankar går idag till de som mist sina liv på fartygen och till deras anhöriga, menade Issa innan ha uppmanade till en bojkott av Israel.

Fördömde agerande

Socialdemokraterna i Örebro fördömde under dagen Israels agerande och framför micken på Våghustorget fanns Alaa Idris. På ett av fartygen fanns Idris partikollega och vän Ulf Carmesund.

– Sist jag träffade Ulf var i Jerusalem och man blir berörd av det som har hänt. När man tänker att detta kan hända människor som vill visa solidaritet är det svårt att hålla tårarna borta, säger Idris som var rörd inför sitt tal.

Idris satt själv uppe och såg de sista nyhetssändningarna under natten. Det var innan israelisk militär bordade fartygen i konvojen. Precis som de flesta andra har hon svårt att ta till sig det som har hänt.

Vad tycker du om regeringen och utrikesminister Carl Bildts agerande?

– Det är bra att Bildt har kallat till sig den israeliske ambassadören i Stockholm men det krävs mer. Vi måste bryta handelsavtalet med Israel och sätta in de ekonomiska verktygen. Vi behöver inte EU:s stöd, vi kan agera själva.

Tillståndet för demonstationen fick arrangörerna vid lunchtid och därefter har informationen spritts via SMS, Facebook och media. Idris är nöjd med uppslutningen.

– Men jag beklagar att det inte är fler partier här och markerar att detta inte är okej. Alla som har hört av sig har fått komma.

En annan som var nöjd var Raéd Shaqdih som är en av kontaktpersonerna för Ship to Gaza i Örebro.

– Det är många örebroare här och mer kan man inte begära. Och vi kommer att fortsätta vårt engagemang.

Mer läsning

Annons