Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Skillnaden mellan liv och död”

Den första mars läggs kliniken för gynekologisk cancer på USÖ ned. Kvinnorna som drabbas ska i fortsättning vårdas på den stora cancerkliniken onkologen.
– Det är en katastrof, säger Liese-Lotte Jäger, patient.

Annons
Kamp på liv och död. Liese-Lotte Jäger menar att hon överlevde cancern i äggstockarna tack vare gynonkologiska klinikens skickliga läkare. Hon har gått igenom operation, cellgifter och hormonbehandlingar. BILD: kicki nilsson

För fem och ett halvt år sedan fick 45-åriga Liese-Lotte Jäger chockbeskedet: Hon hade drabbats av cancer i äggstockarna. En svår tid började med operationer och cellgiftsbehandling.

Läkarnas insatser var framgångsrika. Tumörerna kunde opereras bort och såg ut att inte sprida sig. För ett halvår sedan kom bakslaget. En tumör hade börjat växa igen och hormonbehandling sattes in.

– Tack vare läkarnas kunskap och fingertoppskänsla är tumören på väg bort nu, säger Liese-Lotte Jäger.

Spetskompetens hotas

Hon ser allvarligt på att sjukhusledningen beslutat sig för att slå ihop gynonkologiska kliniken med onkologkliniken.

– Jag är övertygad om att spetskompetensen hotas om läkarna från gynonkologen ska behandla patienter med andra sorters cancer, säger hon och fortsätter:

– För mig har läkarnas skicklighet på gynonkologen betytt skillnaden mellan liv och död.

Hon menar också att beslutet går emot Sveriges nationella riktlinjer för cancervård, där en viktig inriktning är att cancervården ska bli mer och mer specialiserad för att kunna rädda så många patienter som möjligt. Cancer är inte en sjukdom, utan flera.

Inger Dedorsson ingår i sjukhusledning, är chef för huvud, hud och onkologi-området på USÖ och ansvarig för planeringen av de båda klinikernas sammanslagning. Hon har inga farhågor om att spetskompetensen inom gynonkologin kommer att försämras.

– Vi ska behålla spetskompetensen inom gynonkologin, lovar hon.

Hur?

– Det finns flera ST-läkare (läkare under specialistutbildning) som vi hoppas ska vilja inrikta sig på gynonkologi. Dessutom har vi kvar våra sex specialistläkare som redan är mycket erfarna inom området, säger hon.

Inger Dedorsson menar vidare att sammanslagningen är väl förankrad bland personalen och med de olika fackliga representanterna.

Sörmland backar ur

Beslutet om sammanslagning kom sedan det stod klart att Sörmlands läns landsting inte längre skulle köpa gynonkologi från Örebro läns landsting.

– Alternativet hade varit att behålla båda klinikerna och säga upp personal från gynonkologen. Då kändes det betydligt mer begåvat att tänka nytt, säger Inger Dedorsson.

Områdeschefen som själv är läkare i botten känner till att det finns farhågor om försämrad vård bland patienterna.

– Det har även hört av sig patienter till mig, men jag ser det som naturligt med oro vid all förändring. Vår ambition är att skapa förutsättningar för att ha samma goda vård som vi alltid haft på gynonkologen, säger hon.

Mer läsning

Annons