Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddad underhållning

Lars Vilks föreläsning på Universitetet blev en lugn föreställning. De 150 medlemmarna i Utriksepolitiska föreningen fick möta en uppsluppen konstnär som bjöd på en pedagogisk uppvisning.

Annons

Publiken hade blivit uppmanad att komma i tid. Strax innan hade polisen gått igenom lokalen med bombhundar och för säkerhets skull tejpat igen bokinkastet så att inget farligt kunde passera den vägen. Runt byggnaden stod poliser på plats och vid stora ingången var ett kravallstaket uppställt. Förutom den långa kön, poliserna och en eller annan student som gick mellan de andra byggnaderna så fanns det inte minsta tecken till demonstrationer eller protester.

I dörren krävdes legitimation och efter avprickning från medlemslistan släpptes publiken in. En handfull personer fick vända i dörren, eftersom de inte var föranmälda. Efter ytterligare visitering inomhus var hela publiken inne i aulan på biblioteket.

Polisens informatör Mats Nylén fanns på plats under hela föreläsningen men ville inte kommentera om det framförts några hot mot konstnären Lars Vilks eller chefredaktör Ulf Johansson inför tisdagens föreläsning.

– Det har förekommit något kritiskt inlägg på hemsidan, det är allt jag kan säga.

Efter några minuters introduktion av Utrikespolitiska föreningens ordförande Arvid Vikman var det dags för kvällens föreläsare att ta plats. Lars Vilks började med att ta upp sin mobil och ta en bild på publiken.

– Så var ni en del i konstprojektet i det absurda ämnet om en teckning som ständigt får ny aktualitet. När det gäller yttrandefriheten måste man komma ihåg att det är samma sak som brist på respekt, om man visar respekt så skulle man inte behöva yttrandefriheten. Det är själva idén om yttrandefriheten, började Lars Vilks.

Med stor pedagogisk skicklighet och med mycket humor gick han sedan igenom hela historien om Muhammed som rondellhund från början till slut. Tillsammans med ett bildspel så kunde publiken följa hela processen, som den nu är en del av, via Vilks mobilkamera.

Från den första rondellhunden i Linköping via Jihad Jane, Irans president Mahmoud Ahmadinejad till fatwor och dödshot.

För Ulf Johansson var det viktigt att berätta att NA gjorde ett statement genom att visa teckningen.

På frågan om han aldrig tröttnar på att åka runt och få samma frågor och samma kritik, svarar Lars Vilks.

– Jag har lärt mig att ta det lugnt, att ha tålamod, om det är möjligt att begrunda och att ta till långsamhetens metod.

Mer läsning

Annons