Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smugglare trodde på polisstöd

Den före detta örebroaren var informatör åt polisen. Under tiden ägnade han sig åt människosmuggling. 57-åringen hävdar att han fick klartecken från sin kontaktman.

Annons

Mannen dömdes på måndagen till nio månaders fängelse för att vid två tillfällen ha hjälpt till att smuggla indier från Sverige till Belgien. 57-åringen ingick som en del i en större människosmugglarhärva.

Han dömdes mot sitt nekande. Under rättegången i Örebro tingsrätt berättade 57-åringen att han varit informatör åt först tullkriminalen och därefter rikskriminalpolisen.

Någon gång i början av 2007 började rikskriminalen anlita hans tjänster. Uppgiften var att förmedla information om människosmugglarnätet som hade sin bas i Örebro.

57-åringen hade precis frigetts från ett halvårslångt fängelsestraff när han gjorde den första smugglarresan. Innan dess hade han diskuterat med sin kontaktman inom polisen om det var okej att ställa upp som chaufför.

Enligt 57-åringen fick han klartecken från kontaktmannen. Om han skulle begå brott så skulle det ”lösa sig”. 57-åringen hävdade att det var på polisens uppdrag som han gjorde både den resan och ytterligare en resa några månader senare.

I mars 2008 slog polisen till mot smugglarligan och bland de gripna fanns 57-åringen. Han släpptes dock efter en tid. Det ledde till att han höll sig undan rättvisan i flera år. Först i mars 2011 greps han i Spanien och kunde föras tillbaka till Sverige.

Då fick han direkt krypa in i fängelset för att avtjäna ett åtta månader långt straff för olika bedrägeribrott. Han åtalades för brotten i september 2007 och dömdes för dem i februari 2008 – det vill säga under tiden han anlitades som informatör åt polisen.

Örebro tingsrätt tvivlar inte på att mannen varit polisinformatör. Däremot har han inte begått brotten på uppdrag av polisen.

Domstolen stödjer sig bland annat på vittnesmålet från en chef på rikskriminalen. Han hade kontrollerat den logg som polisen alltid för i sina kontakter med informatörer. Där fanns inget som visade att polisen bett honom agera som smugglarchaufför.

Dessutom är reglerna för den här verksamheten entydiga och klara: Informatörer får inte begå brott.

Rikskriminalen kommenterar av princip inte uppgifter som rör den här typen av verksamhet.

Mer läsning

Annons