Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snön stoppar inte Hans och hans permobil

ÖREBRO. För många handikappade är vintern en mardröm.Snön och halkan gör det nästan omöjligt att vara utomhus.Men för Hans Nilsson, som kör permobil, är snön inget hinder.

Annons
Hans Nilsson tar sig fram med sin permobil trots att det inte är plogat. Inte en enda dag i viinter har han avstått från sin uterunda.

Varje dag ända sedan snön kom i början av november så har Hans Nilsson varit ute med sin permobil. Trots att trottoarer och cykelbanor knappt är plogade och att de höga vallarna är svåra att ta sig över.

– Det är klart att det kan vara lite besvärligt men jag har inte behövt avstå från min dagliga runda en enda gång i vinter, säger han.

Hans Nilsson har haft sin permobil i ett drygt år. Innan dess klarade han sig utan, men sedan han fått proteser på båda benen så är permobilen hans livlina.

Han bor på andra våningen i en hyreslägenhet på Hertig Karls allé tillsammans med hustrun Mariana. Han klarar att på egen hand ta sig nerför trapporna med hjälp av käppar. Direkt utanför porten står sen permobilen i ett litet plåtgarage. Via en elsladd är den ansluten till fastigheten så att den står varmt.

– Batteriet laddas på natten och sen räcker det till fyra mils färd, berättar Hans och sätter sig i permobilen.

I en korg i fören har han vantar och mössa. Och på sitsen har han lagt hustruns gamla fårskinnspäls så att han sitter varmt. Till och med i 20 graders kyla är han ute och kör.

– Jag har svårt att låta bli. Det är roligt att se folk och att komma ut, säger han.

Normala dagar kör han en rejäl sväng till olika adresser runt om i stan.

– Jag kör till bingon på Stortorget och på onsdagar har jag träning på sjukhuset. När vi behöver handla mat så kör jag till Eurostop och handlar där.

Hustru Mariana behöver inte vara orolig. Det mesta fixar Hans själv. Ibland får hon hjälpa honom med käpparna som han använder i trappan. Att sätta fast dem i permobilen så att han har dem med sig.

– Han är lite envis och vill gärna klara sig själv, säger Mariana och berättar att hon aldrig hänger med i samma tempo som maken. Inte ens på sommaren när hon cyklar.

– Han är alltid före mig och står och väntar.

Trots att det har varit en förfärligt besvärlig vinter så kan inte Hans klaga.

– Visst är det smalt och eländigt på trottoarerna men cykelbanorna brukar vara plogade. Sen har jag lärt mig vilka vägar som fungerar. Men jag har hört av andra som bor i ytterområdena att där är det besvärligt.

– Men man får passa sig för alla kanter. Det kan vara lätt att välta om man tar i och har för hög fart över.

Förra året fastnade Hans i en driva. Mitt på Hamnplan där det inte var plogat.

– Jag fick hjälp att komma loss av vänliga människor. Tack och lov för alla snälla människor.

Precis utanför porten står Hans permobil i sitt lilla garage. Hustrun Mariana hjälper till att skotta så att han kan ta sig ut.

Mer läsning

Annons