Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snuskiga siffror: Knappt var tredje restaurang klarar kraven

217 pizzerior och restauranger i Örebro kommun kontrollerades i fjol av miljökontoret. Och det blev ingen munter rapport. Bara 67 matställen klarade sig utan anmärkning.

Annons
Många pizzerior och restauranger i Örebro får anmärkningar på sin hygien och städning.

Var tredje pizzeria eller restaurang hade bristande kunskap om så kallad faroanalys, alltså hur matvaror ska kylas ned och hettas upp.

Brister i rengöring uppmärksammades hos en fjärdedel av verksamheten. På vissa ställen var det så allvarligt att uppföljande inspektioner utfördes.

– På några ställen uppmärksammade vi att samma städutrustning användes både i beredningslokaler och på toaletter, berättar miljö- och hälsoskyddsinspektör Patrik Gustavsson.

Ont om hårskydd

36 matställen fick kritik för bristande personlig hygien.

– Den vanligaste avvikelsen var att personalen saknade hårskydd.

– Men på 19 av de kontrollerade verksamheterna saknades flytande tvål och/ eller pappershanddukar vid handtvättställen. Det upplever vi på miljökontoret som allvarlig avvikelse då det är en indikation på att handhygienen inte kan skötas på lämpligt sätt, fortsätter han.

Handlar det om okunskap eller rent slarv?

– Både och, svarar Patrik Gustavsson.

Bokade besök

Kontrollbesöken skedde till största del oanmält, men på enbart kvällsöppna lokaler bokades besöken i förväg. På en del ställen gjordes uppföljningar.

– Vi kommer från och med nu att genomföra en årlig genomgång av Örebros restauranger och pizzerior och följa upp om det har blivit bättre eller sämre efter 2011 års besök.

– Ett kontrollområde som vi bland annat kommer fortsätta att arbeta med är tid- och temperaturprocesser. Det är allvarligt att kunskapsnivån är låg och att korrekta tid- och temperaturprocesser inte följs.

Läs Miljökontorets genomgång restaurang för restaurang genom att klicka här.

Mer läsning

Annons