Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sofia tackade nej till jobb - fick böter

22-åriga Sofia hade inte skrivit på något anställningsavtal. Ändå krävde rekryteraren att hon med kort varsel skulle resa iväg på en veckolång utbildning.
Sofia tackade nej. Då hotades hon med böter på tusen kronor.

Annons

Sofia från Örebro var nyligen på en anställningsintervju hos en lokal representant för Lux, ett stort direktförsäljningsföretag baserat i Danderyd. Jobbet handlade om att sälja dammsugare via dörrknackning. Lönen var helt provisionsbaserad.

Skrev aldrig under

Sofia fick fylla i ett papper med sina intressen, studier, arbetslivserfarenhet och kontaktuppgifter men fick själv inte någon kopia av dokumentet. Något anställningsavtal skrev hon aldrig under.

I onsdags förra veckan ringde rekryteraren Björn Swärd upp henne.

- Du ska gå en steg 1-utbildning i Stockholm. Kursen pågår en vecka och börjar på måndag, sa han.

Kort varsel

Sofia blev ställd. Det var så kort varsel. Och vem skulle ta hand om hennes katter?

– Allt jag fick veta var att jag skulle möta en okänd man på en viss adress, och sedan skulle han skjutsa upp mig till Stockholm. Jag visste inte ens vart jag skulle bo, bara att jag skulle ta med mig lakan, berättar hon.

Sofia försökte fixa kattvakt, men misslyckades. På fredagen ringde hon därför Björn Swärd och sa att hon inte kunde åka. Hon tyckte att hela situationen kändes konstig, och tackade nej till jobbet.

– Då sa han att vi hade ett avtal, och jag var tvungen att betala tusen kronor om jag tänkte bryta avtalet. Men jag visste inte ens att jag hade skrivit på något bindande kontrakt. Jag hade ju ingen någon kopia av papperet.

Uppsägningstid

Björn Swärd, som arbetar som agent åt Lux, säger:

– Hon sa att hon hade fått ett annat jobb. Och då sa jag: ”Men du har ju tackat ja till det här jobbet, och då har man en månads uppsägningstid.”

Men hon har ju inte ens skrivit på ett anställningsavtal?

– Det är det man ska gå igenom på steg 1-utbildningen, så man vet vad man skriver på.

Men vad var det hon skrev på när ni sågs förra veckan?– Ett kontaktuppgiftspapper.

Men står det någonstans i de papper hon skrev under att hon ska vara borta på en kurs en vecka och att hon kan bli återbetalningsskyldig om hon inte åker?– Nej, det står inte i avtalen.

Vad händer nu då? Ska hon betala tusen kronor?– Nej, vi kommer inte gå vidare med det här.

Kollektivavtal

Företaget Lux har ett kollektivavtal med Unionen, som anser att företaget har agerat helt fel.

– Självklart ska man inte behöva betala såna här pengar. Vi tar avstånd från sådana metoder, säger ombudsmannen Gunilla Bäcklund.

Hon är specialiserad på ungas villkor på arbetsmarknaden, och säger att det inte är ovanligt att unga arbetssökande utsätts för liknande situationer.

– Det är allvarligt om man lurar unga människor på det här sättet. Den som blir rädd kanske betalar pengarna. Men man ska alltid bestrida fakturan.

Tar avstånd

Även Lux delägare och försäljningschef Timo Keränen tar avstånd från metoden att hota med en avgift om en icke anställd tackar nej till en kurs.

– Vi skulle aldrig göra på det sättet. Vi skulle aldrig faktura någon ens om det fanns ett avtal. Har hon inget anställningspapper och inte har möjlighet att åka, så ska hon inte åka. Det måste ha blivit något slags kommunikationsfel mellan henne och Björn, säger han.

Efter samtalet med NA ringer Timo Keränen upp Sofia och ber om ursäkt för det inträffade.

Fotnot: Sofia heter egentligen något annat. Har du varit med om något liknande som Sofia? Mejla NA:s nyhetschef Andreas Nilsson.

Mer läsning

Annons