Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sopöversvämning  – igen

Flera återvinningsstationer i Örebro har stått överfulla i nästan en vecka. Och det är inte första gången.
 – Hanteringen fungerar helt enkelt inte, säger Rigmor Eriksson.

Annons

Flera boende på väster har de senaste dagarna hört av sig till NA och klagat på utebliven hämtning vid sopstationerna. En av dem är Rigmor Eriksson som möttes av ett sopberg när hon skulle återvinna plast i Lundby på tisdagen.

 – Jag fick åka till Varbergas sopstation i stället men den var ännu värre. Så jag fick ta med soporna dit jag skulle i stället, säger Rigmor Eriksson.

FågelmatBengt Johansson som bor vid återvinningsstationen på Trollbärsgatan/Krusbärsgatan i Hjärsta säger att fåglar gått runt och och ätit vid sopbergen de senaste dagarna.

  – Det är en sanitär olägenhet. Det ser för bedrövligt ut här, säger han.

Det ansvariga företaget, Förpacknings- och tidningsinsamling (FTI), skyller midsommarhelgens alla sopberg på den mänskliga faktorn.

  – Det var en sommarvikarie som missade att tömma plastbehållarna på fyra stationer. Det var ett misstag av oss men vi gör en extratömning i dag (läs igår), säger regionchefen Håkan Wennergren.

Dåligt längeDen tömningen skulle egentligen skett redan i torsdags, för nästan en vecka sedan. Men många som NA talat med tycker att återvinningshanteringen varit dålig under en längre tid.

  – De måste komma och tömma soporna oftare, säger Rigmor Eriksson.

Men Håkan Wennergren på FTI säger att de förutom plastincidenten ligger i fas och att tömningarna sker efter behov.

Hur vet ni när det finns ett behov?  – Det ligger erfarenhet och flerårig ruttplanering bakom detta, säger han.

Rigmor Eriksson menar vidare att det får plats en till container vid hennes sopstation, men inte heller den uppfattningen delas av FTI.

  – Det är inte lätt att knyckla in fler behållare, men vi ska ha ett möte med Örebro kommun om att ordna fler stationer, säger Håkan Wennergren.

Ny entreprenörSom NA skrev i början av maj har FTI haft problem med återvinningstömningarna tidigare. Den gången förklarade företaget att det berodde på att man bytt entreprenör och att det blivit en dålig överlämning.

Mer läsning

Annons