Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stadsliv: värme på hbtq-kaféet

Stämningen är varm på RFSL:s lokal på Järnvägsgatan. Det är tisdagskafé för hbtq-personer.– Här är en salig blandning av människor, homo- och bisexuella, transpersoner, berättar Cristian Rehn, ordförande i RFSL i Örebro.

Annons
Från vänster:Tindra Svanberg, Tina Jankovic, Patrik Holmström, Charbel Makhlous, Cristian Rehn och Maxim Bratuhin.

Acceptansen mot dem som inte är inom heteronormen är begränsad i vårt samhälle och Cristian är väl medveten om att det kan vara lite hysch-hysch att komma till kaféet. Här finns några som har varit kafégäster i många år, men här finns också de som var osäkra innan de vågade komma ut och komma hit. Några av RFSL:s medlemmar tar därför hand om nya. En av dem som tassade in första gången var Tindra Svanberg.

– Jag tycker fantastiskt mycket om att vara här. Jag kände mig genast välkommen, säger hon.

Patrik Holmström beskriver kaféet som ett ”klubbhus” för hbtq-personer.

– Det är tryggt att träffas på detta sätt. Vi kan stödja varandra i alla möjliga frågor, säger han och är glad för att RFSL också är till stöd för nyanlända som kommer från länder där homosexualitet kan vara lika med en dödsdom.

– Här kan vi även ha en bitsk jargong. Humorn betyder mycket. Med ett leende kan vi skämta med varandra.

Fotnot. RFSL står för Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter. HBTQ står för homosexuella, bisexuella, trans och queerpersoner.

Vänner. Tindra Svanberg och Tina Jankovic.
RFSL:s kafé på Järnvägsgatan.

Mer läsning

Annons