Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ställ dina politiker mot väggen med NA:s valtjänst #kandulova: ”Ingen fråga är för liten”

Artikel 21 av 213
Valet 2018
Visa alla artiklar

Kan du lova att ishallen äntligen byggs? Kan du lova att barngrupperna blir mindre eller att bussturerna blir fler?
Med Mittmedias digitala valtjänst #kandulova får du chansen att ställa dina politiker mot väggen inför valet.
– Ingen fråga är för liten, säger Mittmedias redaktionella chef Carl-Johan Bergman.

Annons
Måndag 9 juli, med två månader kvar till valdagen, öppnar Mittmedias valtjänst #kandulova igen. Inför förra valet ställde läsarna 2042 frågor till sina politiker och fick över 13 000 svar. Hur många blir det i år?Foto: Jonas Ekströmer

Vill du se hur #kandulova såg ut 2014? Klicka här!

Måndag 9 juli, två månader före valdagen, öppnar Mittmedias digitala valtjänst #kandulova.

Tjänsten lanserades redan under förra valrörelsen och blev en omedelbar succé. Genom en digital plattform som Mittmedia själva utvecklat ställde läsarna 2042 frågor till sina politiker och lyckades utkräva 13 348 svar och 1 997 löften.

Det slutade med att #kandulova nominerades till Stora Journalistpriset med följande motivering:

"För att de gav läsare i 52 kommuner ett enkelt verktyg att sätta dagordningen för den lokala journalistiken och ställa politikerna mot väggen".

– Det var jätteroligt att vi blev nominerade, men det stora priset var läsarnas engagemang. Vi ville skapa något som kunde sätta avtryck i valrörelsen och utgick från frågor som "vad behöver medborgarna" och "kan politikerna stå för sina ideal". Det resulterade i plattformen kandulova.se där våra läsare kunde ställa egna frågor direkt till politikerna, säger Carl-Johan Bergman, redaktionell chef i Mittmedia.

Många läsarfrågor kretsade kring ämnen som trafik, skola och vård i 2018 års upplaga av #kandulova. Vad som blir årets stora valfråga återstår ännu att se.

- Vi såg potentialen redan på idéstadiet egentligen eftersom tjänsten var så enkel att använda både för läsare och politiker. Men när vi plötsligt stod med 100 000 unika besökare på en månad började vi inse sprängkraften i #kandulova.

Hur skulle du beskriva tjänsten?

– Som ett stort torgmöte mellan politiker och läsare. Vi anordnar mötet digitalt och gör god journalistik utifrån de ämnen som tas upp. Men vi ser det också som en superlokal guide till lokalpolitiken, där ingen fråga är för liten för att ställas egentligen.

– Kan du lova att det ska byggas en rondell där jag bor? Svaren på en sådan fråga ger en ganska bra bild av de olika partiernas handlingskraft och just vardagsfrågor visade sig vara ganska svåra att svara på, säger Carl-Johan Bergman.

Vem som helst kan delta och både frågorna och svaren är öppna för alla att läsa. Det här är ju en viktig del av vårt uppdrag, att bidra till en kunskapsbaserad debatt i valrörelsen. Däremot måste man logga in för att ställa egna frågor.

Är tjänsten öppen för alla?

– Vem som helst kan delta och både frågorna och svaren är öppna för alla att läsa. Det här är ju en viktig del av vårt uppdrag, att bidra till en kunskapsbaserad debatt i valrörelsen. Däremot måste man logga in för att ställa egna frågor.

Många frågor rörde skolan, vården och trafiken inför förra valet. Vilken fråga kommer dominera årets #kandulova, tror du?

– Frågan om lag och ordning, skulle jag gissa. Så ser mönstret i valrörelsen ut och flera partier vill göra den frågan till sin egen. Men hur det kommer att avspeglas lokalt i läsarfrågor till kommun och landsting är en annan sak. Jag skulle kunna tänka mig att det blir frågor om enskilda busslinjer som vandaliseras, till exempel. Sen tror jag att välfärdsfrågorna generellt sett blir ganska väl diskuterade även den här gången.

Det pratas mycket om säkerhet och yttre påverkan inför årets valrörelse. Hur garanteras säkerheten inom #kandulova?

– Jag skulle säga att vår beredskap är god. Vi modererar alla inkommande frågor själva och kommer vara väldigt uppmärksamma på mönster och semantiska rörelser i det flödet. Det är också viktigt att veta att plattformen ligger under ett ansvarigt utgivarskap som garanterar att pressetiska regler följs, säger Carl-Johan Bergman.

 

 

Annons