Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stiftelse redo ta över gymnasieskola

Stiftelsen Stadsmissionen skola är redo att ta över John Bauergymnasiet i Örebro.

Annons

Nu har styrelsen fattat beslut om att man är beredd att gå in och ta över efter JB Education, som förra veckan meddelade att de lägger ned sin skolverksamhet och säljer sina skolor. Det handlar om gymnasier i Stockholm, Sundbyberg, Uppsala, Västerås, Eskilstuna och Örebro

-Vi har fattat beslut om att teckna avtal gällande övertagande av de här skolorna. Budskapet till eleverna är, ja, skolan finns där till hösten och de kommer att ha den utformning den har idag och rektor och lärare som är där i dag kommer att fortsätta verksamheten, säger Marika Markovits, ordförande i Stiftelsen Stadsmissionens skola.

Lämna ansökan

Stiftelsen ska nu lämna in en ansökan hos Skolinspektionen om ett godkännande, och man ska även fråga eleverna på skolan om de har deras förtroende att driva skolan som huvudmän.

-Det gör vi nu i dagarna. Det är mer att se om eleverna tänker kvarstå i sin utbildning, säger Marika Markovits.

Har ni planer på att förändra inriktningen på skolan?-I så fall blir det i samarbete med rektor, lärare och elever. Jag tänker att det som är vår idé med att driva skola är ett fördjupat samhällsengagemang. Det kan hända att vi tillför sådana delar, att elever utöver sina bygger sin utbildning också få möjlighet att fördjupa sig i samhällsengagemang på olika sätt. Men vi har inga planer på en totalförändring, säger Marika Markovits.

JB Education har sagt att de säljer skolorna. Vad kostar det?- Det vet vi inte än ni, Vi har inte tecknat avtal. Vi vet vad vi har erbjudit. Vi har inte fått svar, säger Marika Markovits.

Krävs det ett ja från JB Education?- Nej, det bedömer inte jag, säger Marika Markovits.

Vad har ni erbjudit?- Det kan jag inte heller säga. Inte under pågående förhandling. Det är ett ömsesidigt engagemang från båda sidor att rädda eleverna, från JB s ägare och oss, och den stora frågan är egentligen inte ersättningsnivåerna, säger Marika Markovits.

Ni är redo att ta över som huvudman från hösten?-Absolut. Vi är redo. Det är viktigt för oss att i den här situationen kunna träda in och skapa trygghet och en långsiktighet för eleverna, säger Marika Markovits.

Mer läsning

Annons