Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor nattvandring mot våldtäkterna

På fredag arrangeras en manifestation mot våldtäkterna i Örebro.
Närmare 1 500 personer har redan anmält sitt intresse för nattvandringen.
– Det här måste få ett slut, säger initiativtagaren Linn Svansbo.

Annons
Linn Svansbo är initiativtagare till

När Linn Svansbo läste om de senaste kvinnoöverfallen i går fick hon nog. Det var dags att sätta ner foten. Hon skickade en inbjudan till sina vänner på Facebook där hon uppmanade att samlas utanför Pressbyrån vid Järntorget på fredag natt klockan två.

– Det är en bra tid. Då stänger krogarna och många ska hem. Tanken är sen att vi delar in oss i mindre grupper och vandrar ut från city mot ytterområdena, berättar hon.

Linns vänner har i sin tur skickat inbjudan till andra vänner – och i skrivande stund kommer närmare 1 500 personer att delta i manifestationen.

– Jag är trött på att vara rädd när jag går hem själv på kvällen. Nu går jag helst med kompisar eller så sover vi över hos varandra. Men varför ska jag behöva anpassa mig? Det är inte rätt.

Enligt Linn är tanken att fredagens manifestation inte ska vara en engångsföreteelse. Förhoppningen är att folk kan träffas vid fler tillfällen och vandra tillsammans under nattens mörka timmar.

Men Linn Svansbo är noga med att poängtera att det inte handlar om någon lynchmobb med påkarna i högsta hugg.

– Det är ingen personlig armé. De som funderar på att ta med sig vapen kan stanna hemma. Vi ska inte motverka våld med våld. Tanken är först och främst att vi ska visa upp oss och förhoppningsvis har vi alla fall säkrat en natt, säger hon.

Det senaste året har 14 kvinnor överfallits i Örebro. Fortfarande har polisen inte gripit någon, och Linn är bekymrad över situationen.

– Överfallen har förgiftat stämningen i staden. Örebro blir uppmärksammat på helt fel sätt ute i landet. Jag tycker det är konstigt att ingen har blivit gripen än, och många verkar rikta sin frustration mot polisen. Men de gör så gott de kan.

Mer läsning

Annons