Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort engagemang efter NA-artikeln om tiggarna

Berättelsen om de rumänska romerna i Örebro väcker starka känslor. Lacramioara Stangaciu och hennes föräldrar tigger på dagarna och sover i ett skjul på nätterna.Flera NA-läsare vill hjälpa dem med bostad, pengar och flygbiljetter, andra vill se tiggarna avvisade från Sverige.

Annons

I fredagstidningen kunde NA avslöja hur bostaden ser ut för tiggarna många sett på Drottninggatan och Storbron i centrala Örebro. En av tiggarna, Lacramioara Stangaciu, intervjuades med hjälp av tolk.

Då bekräftade hon att hon och hennes föräldrar sover i skjulet. Det har rests på en liten kulle i ett bostadsområde i Örebro. Byggmaterialet är bland annat brädlappar, presenningar och pappkartonger.

Insamling till flygbiljettArtikeln och fotografen Per Knutssons bilder väckte starka känslor hos läsarna. Flera hörde av sig och ville hjälpa. En läsare funderade på att ordna en insamling till flygbiljett hem, någon ville skänka mat, en tredje erbjöd sitt torp som tillfälligt boende.

Skjulet där Lacramioara Stangaciu och hennes föräldrar bor är rest på en tomt som tillhör det kommunala bostadsbolaget Öbo.

Möte på måndagEfter NA:s publicering på fredagen har Öbo tagit förnyad kontakt med de sociala myndigheterna och polisen. Ett möte sker på måndag.

– Vi upptäckte detta för cirka en månad sedan och tog då en kontakt med polisen för att få hjälp. Sedan har vi inte agerat så mycket mer eftersom vi känt att det är en fråga för polisen och socialen, berättar Per Åberg, bostadschef på Örbo.

Han fortsätter:

– Nu kommer det att bli ett möte mellan oss, polisen och socialen på måndag då vi diskuterar frågan vidare.

Öbo har även haft problem med människor som parkerar bilar på parkeringsplatserna och sedan bosätter sig i dem.

– Då har vi haft lättare att agera genom vårt bevakningsbolag, säger Per Åberg.

Mer läsning

Annons