Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömpis riskerar vite

Villa Strömpis hotas av höga viter varje gång som ljud från krogen, som når in i bostäder, blir högre än ljudet från ett lågmält samtal. 25 000 kronor vill miljönämnden att krogen ska betala varje gång den ljudnivån överskrids nattetid.

Annons

Örebro kommuns miljönämnd har nu beslutat att kräva att Strömpis håller den ljudnivån nattetid, mellan klockan tio på kvällen till klockan sju på morgonen. Kravet gäller ljud som når in i lägenheter med stängda fönster. Där inomhus får ljudet inte överskrida 25 decibel, i genomsnitt. Topparna kan vara något högre, men inte mer än 45 decibel.

25 decibel är en låg ljudnivå, som en riktigt låg samtalston. Det är Socialstyrelsens riktvärde för buller inomhus, som kommer från ljud utomhus.

Vill inte kommentera

Daniel Welin, ägare till Strömpis, vill inte kommentera miljönämndens beslut förrän det har justerats och han själv har kunnat läsa det.

Miljönämnden fattade ett liknande beslut tidigare i år, men då sattes ingen tidsgräns upp när kravet på ljudnivån skulle gälla. Ägarna till Strömpis överklagade eftersom beslutet skulle gälla all verksamhet hela dygnet – som allsångskvällar och andra evenemang utomhus tidigt på kvällen. Nu har miljönämnden begränsat tidsrymden för kravet så det gäller enbart nattetid, alltså från klockan tio på kvällen till klockan sju på morgonen.

Under det senaste året har miljönämnden fått många klagomål om störande buller från Strömpis, från personer som bor i närheten. Mätningar gjordes förra hösten och i vintras inomhus i lägenheter och då översteg ljudet Socialstyrelsens riktvärden.

Efter det gjorde Strömpis olika åtgärder för att sänka ljudnivån, men trots det har nya klagomål kommit in under sommaren.

Mer läsning

Annons