Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensken köper allt mer ekologiskt

Vi köper allt mer ekologiskt. Försäljningen av Krav-märkta produkter har ökat med 15 procent. Framför allt märks det på bananerna.

Annons

Jämnfört med 2012 så ökade försäljningen av ekologiska varor med 13 procent förra året. När det gäller just Krav-produkter var ökningen 15 procent.

– Visst märker vi det, säger Patrik Malmberg som driver Ica Ekershallen. Det finns till exempel inte ekologiska bananer så det räcker, det är en sån efterfrågan.

Men för att vi ska köpa ekologiskt så får det inte skilja för mycket i pris mot de ordinarie varorna.

– Vi hade ekologiska kotletter men de var dubbelt så dyra som de vanliga, och då gick de inte att sälja, fortsätter Patrik Malmberg. Men på färs och lövbiff funkar det, där är skillnaden inte så stor.

Även på Coop märker man av ökningen. På den ganska nyöppnade Coop Baronen är Maria Lybeck butikschef.

– Vi har absolut märkt en ökning. Folk är mer medvetna i dag och dessutom finns det ett större sortiment. Vi försöker också lyfta fram mer ekologiska varor.

Johan Cejie är försäljningschef på Krav.

– Vi har inte haft ett sånt här rejält lyft sedan klimatdiskussionen 2008–2009, säger han.

Varför ökar det så mycket nu?

– Vi har funderat på det och tror det är en samverkan mellan en massa olika orsaker. 2013 kom till exempel flera olika matlarm som hästköttskandalen och bekämpningsmedel i bananer. Vi har fått en större medvetenhet. Dessutom hade flera aktörer som Arla och Coop olika problem 2012 och hade inte resurser att marknadsföra de ekologiska produkterna. Sen drog Coop i gång sin Ekoprofil och Ica svarade på den. Det här, i kombination med att det inte är några större kriser för hushållen, gör att folk kostar på sig att köpa ekologiskt.

Borde man kunna sänka priset på ekologiska varor?

– Nja, det är svårt att svara på, det finns så många olika typer av produkter. Arla sänkte till exempel priset på ekomjölk med en krona och skillnaden i pris för bananer börjar krympa. Det beror på driftsfördelar och att man har mindre svinn och kan gå ner i pris. Men i stort kostar det ungefär 20 procent mer att ha ekologiskt jordbruk, så jag tror aldrig man kan få samma pris för varorna.

Folk handlar ekologiskt över hela Sverige men mest gör man det i storstäderna och Mälardalsområdet som sträcker sig över Uppland, Sörmland och Västmanland. Men samtidigt som vi köper allt mer ekologiskt hinner producenterna inte med i samma takt. Det märks till exempel på kycklingen.

– 2013 fanns det tre gårdar i Sverige som levererade ekologisk kyckling. Om hela Sverige skulle börja köpa Krav-kyckling, då skulle det bli problem, säger Johan Cejie.

Mer läsning

Annons