Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige avvisar tiggande romer

Svensk lag förbjuder inte tiggeri. Ändå avvisar Sverige romer som tigger, trots att man som EU-medborgare får vistas i ett annat EU-land i tre månader utan att påvisa försörjning, skriver Ekot på nätet.

Annons

Över 50 romer som har sysslat med tiggeri har avvisats från Sverige under året. Men enligt svensk lag är det inte förbjudet med tiggeri.

Ekot rapporterar på nätet om att polisen hänvisar till utlänningslagen gällande de aktuella avvisningarna. Lagen säger nämligen ett en utlänning får avvisas från Sverige om personen ”inte kommer att försörja sig på ett ärligt sätt”.

Däremot säger EU-direktiv att som EU-medborgare får man vistas i ett annat land inom unionen i tre månader utan att behöva arbeta eller studera.

Vill man efter tre månader söka om uppehållsrätt krävs dock att man kan visa att man kan försörja sig på ett ärligt sätt via jobb eller studier.

Polismyndigheter i Sverige agerar olika i avvisningsfrågan, enligt Ekot. Gränspolisen i Stockholm avvisar folk efter bedömning enligt utlänningslagen, exempelvis om det rör sig om organiserat tiggeri. I Göteborg däremot avvisar man ingen tiggare som har varit i Sverige i mindre än tre månader.

I Örebro har man inte haft något liknande fall det här året. Leif Jakobsson vid gränspolisen säger att om polisen avvisar tiggare är det troligen för att det finns formella anledningar till det.

– I fjol hade vi ett fall, men de avvisades på andra grunder. De hade för lång vistelsetid, säger han.

I det ärendet var det dessutom en kvinna som tiggde flera dagar på samma ställe, efter spaning kunde konstateras att manliga släktingar kom för att hämta pengar emellanåt.

– Det var andra som drog nytta av hennes tiggeri, säger Leif Jakobsson.

Han säger vidare att utlänningslagen är komplex i enskilda fall. Ofta har de som blir avvisade varit här i mer än tre månader utan tillstånd, vilket är ett lagbrott.

Mer läsning

Annons