Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tabletter mot cancer blev knark

Läkaren skrev ut 7 000 narkotikaklassade tabletter till familjen med den dödssjuke sonen.En del av narkotikan sålde pappan vidare.Nästan 400 tabletter hittade polisen i en bil som två örebroare körde.

Annons

Stockholmsläkaren dömdes i januari till nästan fyra års fängelse för grovt narkotikabrott. Tingsrätten fann honom skyldig till att ha skrivit ut närmare80 000 tabletter.

Till läkarens kundkrets hörde en familj i Stockholm och Västerås med en cancersjuk son i vuxen ålder, som numera är avliden. Sonen fick de starkt smärtstillande tabletterna Oxycontin utskrivna. Tabletterna innehåller ett ämne som enligt en expert är ungefär lika farligt som morfin.

15 000 tabletter

Läkaren ordnade även tabletter till resten av familjen. Både pappan och hans andre son och sönernas fruar ska ha missbrukat dem.

Totalt fick familjen över 15 000 tabletter utskrivna av läkaren. Av dem innehöll närmare 7 000 det morfinliknande ämnet.

Den 53-årige pappan har nu dömts till 14 månaders fängelse för narkotikabrott, och hans medhjälpare i Västerås till sex månader. Örebro tingsrätt friar dock männen på flera punkter och domstolen konstaterar också att 53-åringen sålt tabletterna för att finansiera sitt eget missbruk.

Sms och telefonsamtal

Med i härvan fanns fyra örebroare. Enligt åklagaren hade de tillhört 53-åringens kunder och deras syfte var att sälja narkotikan vidare i Örebro. Polisen spanade på de inblandade männen under flera månader förra året. När rättegången hölls i februari kunde åklagaren spela upp avlyssnade telefonsamtal, visa sms och annan teknisk bevisning.

Två av de fyra örebroarna frikänns nu helt av tingsrätten på den här punkten. Två andra örebroare, 28 och 31 år gamla, döms dock för narkotikabrott.

Den 1 november 2011 stoppades de av polisen på väg från Enköping hem till Örebro. I fordonet fanns 378 tabletter Oxycontin. Båda örebroarna hävdade att de inte hade en aning om att tabletterna fanns i bilen förrän polisen hittade dem.

Fängelse

Det resonemanget ger tingsrätten inte mycket för, utan fäller dem för innehav och transport av narkotikan. Däremot är det inte bevisat att det var de som köpte tabletterna.

Männen döms nu till fängelse i 14 månader respektive sex månader.

Mer läsning

Annons