Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thomas Quicks vård granskas av Örebroenhet

Socialstyrelsen i Örebro granskar om Thomas Quick, numera Sture Bergwall, utsatts för felbehandling. Det är behandlingen vid Säters rättspsykiatriska klinik som undersöks.

Annons
Socialstyrelsen i Örebro granskar hur Quick har vårdats.

Granskningen Bergwall och hans advokat, Thomas Olsson, begärt handlar främst om perioden då Sture Bergwall erkände åtta mord, erkännanden han sedan tagit tillbaka. Bergwall anser att behandlingen med medicin och terapi, 1994–2002, ledde till de omfattande psykiska besvär han drabbades av och som var orsak till alla erkännanden han gjorde och senare återtog.

Dröjer

– Vi har begärt yttranden och utlåtanden. Beslutet dröjer förmodligen till mars eller april, säger Karl-Otto Svärd på Socialstyrelsens tillsynsenhet i Örebro.

Advokat Thomas Ohlsson säger till NA att det är viktigt att Socialstyrelsen utreder.

– Det finns mycket att granska. Vi arbetar också med resningsansökningar i alla brottsmålen. Ett har vi redan fått ja till men sju återstår.

 Sture Bergwall fick under behandlingen många narkotikaklassade läkemedel. Parallellt bedrevs psykoterapi med inriktning på att ta fram bortglömda minnen från upplevelser tidigare i livet.

Upplevde en förväntan

Sture Bergwall har i den resningsansökan han lämnat i ett av brottsfallen skrivit att han upplevde en förväntan från vårdpersonalen om att hans tillstånd kunde förklaras av traumatiska händelser i livet. Han beskriver att han för varje erkännande upplevde att omgivningen blev mera positiv och gav uppskattning.Dessutom tyckte han det var bra att dagarna fylldes med förhör, vallningar och intervjuer, plus stor tillgång till narkotikaklassade läkemedel.

Avgiftades

Sture Bergwall och Thomas Olsson påpekar i begäran om granskning att sedan en överläkare 2002 reagerat på alla narkotikaklassade läkemedel drogs de in och att avgiftningen tog åtta månader. Kritik finns mot få anteckningar i journalen om Bergwalls mentala hälsa, utveckling och vårdbehov. Deras slutsats är att vården enbart verkar varit inriktad på förvaring med sikte på att han skulle leva resten av livet på klinik.

Företrädare för kliniken och landstinget har fått svara.

– Vissa yttranden kräver kompletteringar och utredningen tar tid, säger Karl-Otto Svärd.

Rättspsykiatriska kliniken i Säter

Rättspsykiatriska kliniken i Säter bedriver högspecialiserad vård inom rättspsykiatrin.

Kliniken vänder sig i första hand till Uppsala-Örebroregionen men också till landet i övrigt.

Den är även länsklinik för Dalarna och till viss del för Gävleborg.

Vid kliniken finns patienter som:

– överlämnas efter domstolsbeslut om rättspsykiatrisk vård.

– insjuknar på häktet eller under fängelsestraff.

– är särskilt vårdkrävande och som kommer till kliniken efter vård inom andra psykiatrienheter.

En forskningsenhet finns knuten till kliniken. Enheten samarbetar med Centrum för våldsprevention, vid Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Källa: Landstinget Dalarna

Mer läsning

Annons