Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillbaka till framtiden

Nästa söndag drar Örebros årliga mode- och designvecka igång. Men redan nu kan na.se avslöja vårens och sommarens do's and don'ts.

Annons

Modeveckan i Örebro är i första hand till för att främja handeln i city, och till skillnad från andra modeveckor riktar den sig inte bara till branschfolk, utan till allmänheten.

- Vi vill främja stadskärnan och få igång handeln i city. Modeveckan är ett roligt event, som växer och växer för varje år, säger Linda Olofsson, projektledare för mode- och designveckan.

Trendexperten

På söndag anländer trendexperten Stefan Nilsson, som bland annat syns i TV4:s morgonprogram, och ger Örebroarna en trendspaning.

- Jag kommer att prata om fyra stora trender som man kan se under 2012. Den första är ”Pure” och det är en fortsättning på den rustika trenden, alltså längtan till landet, det rofyllda och rena. Den andra trenden kallar jag ”Protest”. Den handlar om att 70-talet kommer tillbaka. Man kan till exempel se Occupy Wallstreet, som inspiration.

70-tal och framtid

 - Rödvinsdiskussionerna kommer komma tillbaka, där vi frågar oss vilken värld vi egentligen vill att våra barn växer upp i. I allt detta kan man också se att årets färg är orange. Nu ska man måla om vardagsrummet och släpa in bruna manchesterfåtöljer.

Den tredje trenden går rakt emot den andra och handlar om framtiden.

- Den kallas ”Future perfect” och handlar om att vi kommer ta oss ur lågkonjunkturen, då man ofta blickar bakåt. Det kan man se på inspirationen vi hämtat från tv-serien Mad men, till exempel. Nu kommer vi istället vilja blicka framåt och experimentera på ett helt annat sätt.

Supersport

- Den fjärde trenden är väldigt konkret. Det är ”Super sport”-trenden. 2012 är ett sportår, med både OS och fotbolls-EM. Detta inspirerar framför allt modevärlden.

Den här trenden kallar Svenska moderådet för ”Pigments” och hänvisar till sporthjältar från förr och amerikansk östkust.

Varför är det viktigt med trender?

- Ett kort svar är att trender inte är viktigt. Trender har vi omkring oss vare sig vi vill det eller ej. Trender är drömmar – saker vi drömmer om, men kanske inte genomför. Men trender kan ju vara bra för inspiration. För mig handlar trender om att försöka förstå sin samtid.

Vad är sjukt otrendigt då?

- Kopior. Det viktigaste för den trendiga är att ha en egen stil och att hitta den egna drivkraften, säger Stefan Nilsson.

Mer läsning

Annons