Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio av elva petaspå nya SD-listan

Inför söndagens omval i Örebro möblerar Sverigedemokraterna om på sin lista över valbara kandidater. Och det rejält. Sedan valet i höstas finns bara ett av elva namn kvar. Kommunalrådet Lars Källström och hans politiska sekreterare Sigvard Blixt och Ulf Nilsson är bortplockade.

Annons

– Det finns ingen politisk strid inom partiet, däremot en intern kritik mot deras arbetssätt, säger SD:s distriktsordförande Jonas Millard.

Daniel Edström är det enda namn som finns kvar på valsedeln inför omvalet i nordöstra valkretsen. Sedan höstens val har han gått från plats tre till toppnamn på listan.

– Jag kan inte förneka att vi känner oss undanskuffade och ganska förvånade. Grundtanken med ett omval är att gå till val på samma frågor och med i stort sett samma personer som i höstas. Tas kommunalrådet bort från listan är det inget omval längre, säger Ulf Nilsson.

Lars Källström säger sig inte ens känna till någon intern kritik:

– Jag vill inte säga något nu, för partiets skull. Jag mår dåligt efter det här och vill inte uttala mig.

Eftersom beslutet om omvalet drog ut på tiden gav kommunföreningens årsmöte styrelsen i uppdrag att ta fram den nya namnlistan.

– Det var kort om tid. Vi fick rådet från partietcentralt att göra på det här viset. Det är ett demokratiskt beslut som tagits i laga ordning, säger Daniel Edström.

Sigvard Blixt sitter i kommunföreningens verkställande utskott tillsammans med Lazslo Petrovics och Daniel Edström och var med när den nya namnlistan togs fram.

– Alla mina förslag blev nedröstade. Jag reserverade mig och sa att med den nya namnlistan får vi inga röster. Att plocka bort en sådan som Lars Källström är inte bra. Vi behöver kända, etablerade namn och han bor själv i den nordöstra valkretsen, säger Sigvard Blixt.

Varför tror du att man vill genomföra så stora förändringar?

– För att vi har en ungtupp som heter Daniel Edström som bestämt sig för att göra karriär inom partiet och som får stöd av Lazslo Petrovics och Jonas Millard.

Finns det någon ideologisk skillnad mellan er?

– Jag tillhör den mjukare linjen. Det gör inte Petrovics, Millard och Edström, om jag säger så. När det gäller invandrarfrågan så tycker jag att de som kan försörja sig på sitt eget arbete ska få komma hit.

Jonas Millard säger att kritiken mot Källström, Blixt och Nilsson har förts fram och att den inte handlar om politiska skiljelinjer utan om ”sättet att arbeta”.

– Mer vill jag inte säga. Det är partiets angelägenhet.

Ulf Nilsson förstår inte vad som ligger bakom kritiken: – Vi har jobbat för att få en bra kontakt med de andra partierna. I början tittade de lite snett på oss, men nu fikar vi ihop. Däremot har en del andra i partiet grundinställningen att man inte ska samarbeta så mycket.

Daniel Edström anser inte heller att det handlar om några ideologiska skillnader.

– Vi är med i samma parti, så det tror jag inte. Däremot har jag den fasta övertygelsen att om vi ska samarbeta med de andra partierna så ska vi sälja oss så dyrt som möjligt.

Jonas Millard betonar att det finns naturliga skäl till varför så många namn försvunnit från den gamla listan, och att det inte handlar om någon utrensning:

– Det är en naturlig reaktion att känna sig undanskuffad om man inte får vara med. Samtidigt blir det olyckligt att ha en sådan här debatt. Att alla jobbar åt samma håll måste vara överordnat individernas intresse. Grundtanken är att göra en så bra lista som möjligt där vi lyfter fram de bästa kandidaterna. Daniel Edström har visat prov på god samarbetsförmåga inom partiet, bra omdöme och är stabil i sina åsikter.

Mer läsning

Annons