Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjejer provade att värna

Kan tjejer fylla luckorna när deltidsbrandkåren behöver förstärkas? Det var frågan som skulle få sitt svar i går vid ett öppet hus på brandstationen i Odensbacken.

Annons

I ett första steg var syftet med det öppna huset att locka dit tjejer för att dra igång ett brandvärn på orten, som ett komplement till deltidsbrandkåren som finns där i dag.

I snitt har Odensbackens brandstation ett larm i veckan och då ska deltidsbrandmännen vara på stationen inom fem minuter.

Deltidsbrandmännen måste därför bo och arbeta i Odensbacken och i dag finns inga lediga tjänster men det kommer att bli snart, spår Rune Bäckström som arbetat som deltidsbrandman i mer än 40 år.

– Det finns inte jättemånga jobb på orten, konstaterar han.

"Något helt nytt"

 För att bredda rekryteringen och slippa en brist i framtiden ska Odensbacken nu testa att bygga upp ett kvinnligt brandvärn, som komplement till deltidsbrandkåren. Det är något helt nytt, berättar Nerikes brandkårs vice brandchef, Anders Larsson.

– Vi har svårt att värva tjejer. Därför testar vi med brandvärn. Brandvärnet kommer på larmen om de har möjlighet och ska inte rökdyka. De har heller inte jourbetalt men i övrigt arbetar de på samma villkor som deltidsbrandmännen, säger Anders Larsson.

Ska man döma av intresset kommer det att bli ett brandvärn i Odensbacken. En handfull tjejer var där för att veta mer och fyllde i intresseanmälan, berättar personalsekreterare Kristina Lood.

Start i september

Hon hoppas att brandvärnet ska kunna komma igång under september.

Men brandvärnet är inte hela syftet med det öppna huset.

– Vi hoppas att tjejerna inom brandvärnet kommer att känna att de trivs som brandmän och vill ha ett större engagemang. Vår förhoppning är att de efter en tid som brandvärn ska kunna bli en del av deltidsbrandkåren, fortsätter Anders Larsson.

Brandvärnet i Odensbacken

I Odensbacken finns tolv deltidsbrandmän.

De har jour, fyra och fyra, var tredje vecka och tjänar då 20-21 kronor i timmen.

I det nya brandvärnet rycker medlemmarna ut om de har möjlighet. De har inte jourersättning.

Vid utryckning tjänar deltidsbrandmännen 216 kr första timmen och sedan 144 kr per timme plus OB-tillägg på 108 respektive 78 kronor. Brandvärnet kommer att få samma ersättning.

Brandkåren i Odensbacken täcker ett område mellan Läppe, Brevens bruk, Sköllersta och Resta.

Mer läsning

Annons