Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toabesök utan handtvättoch otillräcklig utbildning

Kunskapen om hygien vid Örebro kommuns förskolor har brister. Vid fler än en tredjedel av de 45 undersökta förskolorna saknar personalen utbildning om hygien och smittskydd.

Annons

Hösten är här. Vi befinner oss allt mer inomhus, och bakterier sprids mellan oss i större utsträckning. För att undvika smittspridning är god hygien fundamental. Detta har Socialstyrelsen tagit fasta på i en stor nationell undersökning, genomförd under 2009 i 197 av landets kommuner. Totalt har 3 564 förskolor besökts samt i en enkät tillfrågats om sina hygienrutiner i en enkät – i Örebro kommun är 45 förskolor inkluderade i undersökningen.

Stora brister

Tillsynen visar att det förekommer stora brister, dels i hur personalen utbildats i dessa frågor, dels i hur frågorna praktiserats inom barnomsorgen.

– Det är allvarligt. Kunskap är mycket viktigt för att kunna arbeta förebyggande och bryta smittvägarna. Det är också viktigt att barnen lär sig bra rutiner från början, säger Heléne Gårdebrink, projektledare vid Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

I Örebro är det mest uppseendeväckande som framkommer i Socialstyrelsens rapport att vid 17 av de 45 besökta förskolorna saknar personalen helt utbildning om hygien och smittspridning. Vidare visar undersökningen att tolv av Örebroförskolorna inte rutinmässigt tvättar barnens händer efter toalettbesök.

Socialstyrelsens rapport har skickats till såväl kommunerna som länsstyrelserna. Nu är det upp till dem att eventuellt följa upp rapporten.

Mer läsning

Annons