Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomas från Örebro bodde12 mil från vulkanen

Tomas Hallafors åkte på en konferensresa till Island med ett 30-tal kollegor söndagen den 11 april. Tre dagar senare började det ringa intensivt i allas mobiltelefoner.
”Är det helt svart?” ”Kan ni andas?”

Annons
Tomas Hallafors och några kamrater tog sig med jeep upp i den dramatiska isländska naturen i tisdags. Dagen därpå var vägarna bortspolade.

Tomas Hallafors och hans arbetskamrater hade nästan svårt att tro på informationen de fick. För i Reyjkavik och dess omgivningar märktes ingenting av något vulkanutbrott. Det var snarare anstormningen av oroliga telefonsamtal från anhöriga i Sverige som fick dem att förstå att något allvarligt hade hänt.

- Vi var ju bara tio-tolv mil därifrån och vi märkte ingenting. Himlen var blå, det var ingen aska i luften. När vi åkte ut på valsafari såg vi vulkanen på långt håll, och den såg inte alls mycket ut för världen. Det man såg var en liten smal rökslinga som steg upp, mer som en varm källa en ett vulkanutbrott, säger Tomas Hallafors.

Via mediebolagens nyhetssajter såg de snart helt andra bilder av vulkanen, och vilka skador utbrottet orsakade.

- Vi hade kört runt med jeep vid glaciärerna. Dagen efter vi hade åkt där var vägarna totalt bortspolade.

När det var dags för hemfärd på fredagen var alla flyg var inställda. De bokade båtbiljetter för att i nödfall kunna ta sig med färja till Danmark senare denna vecka och ta sig vidare norrut därifrån. I så fall hade Tomas Hallafors inte kommit hem förrän nu på lördag. De tittade också på möjligheten att först flyga till USA, sedan tillbaka till södra Europa och därefter skumpa hem i buss.

Men på söndagsmorgonen ringde en representant från resebolaget i Sverige:

- Vill ni flyga till Norge? Bege er till flygplatsen NU!

Arbetskamraterna packade rekordnabbt ihop sina väskor och begav sig till Reykjaviks flygplats. De kom med ett plan till Trondheim i Norge, cirka 25 mil väster om Östersund, och väl i Trondheim chartrade de en buss som tog dem till Kristinehamn. Där väntade en annan buss som körde runt till olika städer i Sverige och släppte av passagerare.

- Det var väldigt skönt att komma hem igen. Min dotter var lite ledsen och orolig så jag följde med henne till skolan i morse, säger Tomas Hallafors.

Mer läsning

Annons