Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomten som reades bort

Den kommunala tjänstemannen har flera gånger gett rabatt på industritomter som han sålt för Örebro kommuns räkning. Det handlar om rabatter på hundratusentals kronor. Ändå är rabatten inte dokumenterad någonstans. 
– Det behövs inte. Den policyn har vi i kommunen, säger tjänstemannen.

Annons

Vid flera tillfällen har företag fått rabatt när de har köpt industritomter av Örebro kommun. Det är inget konstigt i sig. Det märkliga är att rabatten inte finns dokumenterad. Inte i köpeavtalet. Ingen annanstans heller.

Det står inte heller någonstans hur rabatten räknades ut. När NA ställer frågor om rabatten som några företag har fått får vi till svar att det gjordes en bedömning.

- Man gör bara ett överslag och så: Tjoff! Alltså så får vi göra. Det är okej att göra så för oss.

Vid ett tillfälle gav tjänstemannen ett muntligt löfte om att företaget skulle få köpa en tomt till kraftig rabatt flera år senare – utan att skriva avtal. Allt skedde muntligt.

- Man behöver inte dokumentera sådant.

Men om du hade bytt jobb hade det ju blivit svårt för företaget att få sin utlovade rabatt?

- Det kan hända, man då hade man ju bara kunnat slå en signal till mig och fråga: Hur gick diskussionen då? Det kan man lösa så. Det är inga fel eller så.

Läs flera artiklar i NA, tisdagen den 12 april

TIPSA NA

Har du tips om hur det går till när kommunen säljer tomter eller löser in fastigheter? Hur reagerar du på artikeln? Kontakta NA:s reporter Tina Enström på 019-15 50 25 eller [email protected].

Mer läsning

Annons