Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomtkö på webben

Örebro kommer att göra om tomtkön under våren. Dagens ”papperskö” ska ersättas av en webbbaserad tomtkö med ett poängsystem som påminner om det som Örebrobostäders lägenhetskö har.

Annons
BILD: PAVEL KOUBEK

Det nya systemet kommer att kräva att de som står i kön är aktiva för att få någon av de cirka 140 byggklara tomter sinn i dag.

– Tanken är att det nya kösystemet ska komma i mars–april. Då blir det nya regler och en årlig avgift, säger Fred Lindroth, ex-[mjuk retur]ploateringsingenjör vid Örebro kommuns mark- och exploateringsenhet.

I dag kostar det 500 kronor att ställa sig i tomtkön. Den som får och tackar nej till tre erbjudanden inom det önskade området åker ur kön och tappar sin plats.

Krävs årlig avgift

För att få stå i den nya webbaserade tomtkön krävs att man betalar en årlig avgift, som beräknas bli cirka 300 kronor. Sedan kan man stå kvar i kön så länge man betalar den årliga avgiften och inte fått någon tomt. Först när man accepterat en tomt sker en avregistrering.

– De som står i kön kommer att få poäng för varje dag de står i kön, säger Fred Lindroth. De som står i kön i dag kommer att föras över till den nya och får då tillgodoräkna sig tiden i den gamla kön.

Första tjing

Sedan blir det den med mest poäng som får första tjing då flera är intresserade av samma tomter.

– Den nya kön bygger på att de som står där är aktiva och följer informationen på kommunens hemsida, säger Fred Lindroth.

Tanken bakom det nya systemet är att minska kommunens administrativa uppgifter. Men dem som vill stå i tomtkön men saknar dator och webbanknytning kommer kommunen att registrera och hålla koll på.

– Vi tror inte att det blir något stort problem, säger Fred Lindroth.

De drygt 500 i tomtkön har över 140 byggklara tomter att välja på. De flesta, 100, finns i Örebro tätort medan övriga ligger i orterna utanför Örebro. Till detta kan också läggas 36 nya tomter som beräknas komma i år och nästa år.

Fred Lindroth anser att de drygt 100 centrala tomterna räcker till i år.

– Det brukar vara ungefär var femte som tackar ja när de får ett erbjudande.[mjuk retur]Priserna på de byggklara tomterna varierar stort. De billigaste i Örebro tätort, 540 000 kronor, finns i det nya området Nyponlunden i Mellringeområdet.

Dyrast i Näsby

– De dyraste, 1,1 miljoner kronor ligger i Näsby i Ormestaområdet. Till tomtpriset kommer kostnaden anslutning till vatten- och avlopp. Tomterna utanför tätorten är betydligt billigare. De allra billigaste finns i Brevens Bruk, 60 000 kronor medan de dyraste finns i Stora Mellösa, från drygt 141 000 kronor till 165 500 kronor.

I Garphyttan finns i dag bara en kommunal tomt. Men fler är på gång i området vid gamla infarten mitt emot Folkets park. Till att börja med kommer kommunen göra i ordning 7–8 tomter, enligt Fred Lindroth.

Tomter i Örebro

I tätorten finns 39 byggklara tomter i Södra Lindhult, Adolfsberg, 7 i Näsby, Ormestaområdet, 3 vid Fäbrovägen i Lillån samt 61 i Nyponlunden, Mellringeområdet.

I år kommer 10 till på Sörbyängen och 6 i Marieberg samt nästa år 20 nya i Gryt, Lillån.

Utanför tätorten Örebro finns 8 tomter i Brevens Bruk, 1 i Garphyttan, 4 i Hidingsta, 2 i Kilsmo, 2 i Hampetorp, 13 i Stora Mellösa och 6 i Odensbacken.

Tomtkön omfattar bara kommunens tomter och fördelningen sker i turordning till den som vill bygga hus i egen regi.

Kommunen kan bevilja förturer i tomtkön. Det är kort några av reglerna för tomtkön.

Mer om tomtkön finns att läsa på orebro.se

Annons