Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals avnjutervin och ost i Slottet

Just nu pågår den 15:e ost- och vinmässan på Örebro slott. Är det dags för nytt besöksrekord? Förra årets siffra på 4 046 slogs med råge och projektledaren Stanley Wong är ute efter nya.

Annons

Chateau Grand Cru har blivit en återkommande höjdpunkt för många örebroare och tillresande. Redan på fredagen var det kö när portarna på slottsgården slogs upp klockan ett och salarna fylldes snabbt av vin- och ostälskare.

– Förra året fick vi en del kritik för att det var väl många besökare på lördagen så den här gången har vi försökt göra en bättre fördelning på slottet, säger Stanley Wong.

Lockande vinNytt för i år är att man också använder slottstornet vid borggården och Stanley har lovat dubbelt så många ostleverantörer den här gången, bland annat lokala producenter som Ostbiten i Vintrosa.

Men det är förstås vin från hela världen som är huvudattraktionen.

Bland annat kommer man att kunna avsmaka viner från det libanesiska vinhuset Chateau Musar som enligt vinexperter länge varit kultförklarat. Under ett seminarium på söndagen får deltagarna prova fyra viner från fyra decennier som säkerligen kan bli en minnesrik smakupplevelse.

Bland fredagsbesökarna fanns en hel busslast från Västervik och Ingrid Kindström lät sig bjudas på en bit traditionell parmesanost från Milano av Birgitta Marcusson. Reseledare i Arbogabussen var Angelika Sivertsson som var på mässan för fjärde gången.

Föll för röd champagne– Vi fastnade direkt för en röd champagne, säger arbogabon Ann Sjölin som står i Vasatornet som blivit döpt till Örebros enda saluhall.

I rummet intill bjuder Allanna Malmborg på Askersundchokladen Karl Johan med smak av Calvados med tanke på Bernadottejubileet i Örebro.

I dag klockan elva fortsätter njutandet av viner och ostar men här finns också andra ädla drycker och en del litteratur som kan få oss fåkunniga att sätta högre värde på delikatesserna.

– Och i dag kommer vi att ha 700 tillresande från olika håll som knackar på dörren när vi öppnar, säger en rätt nöjd Stanley Wong.

Mer läsning

Annons