Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två mil närmare Norrköping

Riksväg 51 mellan Örebro och Norrköping blir nästan två mil kortare när Södra tvärleden öppnas i dag.

Annons

– Förklaringen är enkel, säger John-Olow Bergwall, trafikingenjör på Trafikverket.

– Riksväg 51 har under ett antal år dragits till Örebro via Kumla och E 20 vid Byrstatorps trafikplats. Den så kallade Norrköpingsvägen från Örebro till Kvarntorp har haft undernummer 51.01 i avvaktan på att den felande länken, alltså Södra tvärleden mellan Almbro och E 20 vid Marieberg, skulle komma till stånd, fortsätter han.

Det har också inneburit att skyltarna på riksväg 51 mellan Örebro och Norrköping visat ett längre avstånd mellan städerna än det i verkligheten är. Detsamma gäller för övrigt riksväg 52 mellan Örebro och Nyköping.

Men de skyltarna kommer även i fortsättningen att visa avståndet via Kumla och Byrstatorps trafikplats vid E 20.

Vad händer nu?

– Vi får se över alla avståndsvisningar på riksväg 51 mellan Örebro och Norrköping. Det handlar kanske om ett 15-tal skyltar i varje riktning. Men skyltarna byts inte ut. Vi ändrar avståndet med hjälp av en täckplåt, förklarar John-Olow Bergwall. Däremot blir det en hel del skyltar som kommunerna får byta ut, tillägger han.

Blir avståndet kortare via Södra tvärleden?

– Kommer man från Falun blir det nog något kortare att åka som i dag via Glomman, men vi tror ändå att trafikanterna kommer att välja Södra tvärleden.

– Framkomligheten blir ju mycket bättre, vilket uppväger att den sträckan är något längre, svarar Bergwall.

– Men det handlar om få kilometer. Dessutom kommer ju den tunga trafiken direkt till sina terminaler i Törsjö eller Pilängen. Södra tvärleden blir också en viktig länk mot Värmland och Norge, tillägger han.

Vägsträckan mellan cirkulationen norr om Almbro och Örebro döps om till länsväg 207 och fortsätter i Örebro på nuvarande sträckning via Stora Mellösa ned till riksväg 52 i Odensbacken.

Mer läsning

Annons