Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två röster kan geen annan vinnare

Kommunalvalet i Örebro är ruskigt jämnt. Enligt de preliminära siffrorna är det bara två röster som skiljer för att mandatfördelningen ska ändras.

Annons

Koalitionen i Örebro fick flest procent av rösterna enligt de preliminära siffror som lämnades på valnatten. Det blev trots det Vänsterpartiet och Socialdemokraterna som fick ett mandat mer. Det var inte mycket som skiljde. Folkpartiet har bara två röster upp till det mandatet.

Mycket jämt

– Vi lät en statistiker gå in och titta på valsystemet och se vad det blir. Han kom fram till att i den nordöstra valkretsen är det så jämnt, säger Robert Österlund, val-nämndens opolitiska ordförande.

I dag onsdag kommer det att räknas brevröster, röster från ambassader och röster från andra kommuner. Det handlar troligen om runt 1 200 röster fördelat på fyra valkretsar.

– När det gäller mandatet med de två rösterna kan det gå hur som helst, säger Robert Österlund.

C förlorade mandat

Centerpartiet har några mandat till där de har förlorat med relativt få röster mot Socialdemokraterna. Det närmaste är 59 röster i den nordvästra valkretsen, men här tror Robert Österlund att det blir svårare för dem att hämta in det.

– Det krävs att Centerpartiet är så mycket starkare. Även om de får fler röster så tar Socialdemokraterna samtidigt egna röster. Det är inte troligt att det ändras, säger han.

Ingen egen majoritet

Han tror inte heller att det kan vända så att koalitionen får en egen majoritet, vilket skulle kräva fem nya mandat. Men på grund av de två rösterna som skiljer kan ett av mandaten alltså byta sida, och det skulle ge koalitionen flest mandat i fullmäktige.

– Ja, det kan svänga.

Ogiltiga röster

Samtliga röster från vallokalerna som de räknade på valnatten ska sluträknas av länsstyrelsen och det gäller även de röster som räknas på kommunen i dag onsdag. Även sådana röster som först ansågs vara ogiltiga ska gås igenom, och här kan det hända att de räknas som giltiga när de granskats en andra gång.

– Vi sa att vi inte ska hålla på och krångla på valnatten och ta diskussioner. Underkänn och så får länsstyrelsen titta på det. Vi hade ju lite krav på oss att vara snabba då också, säger Robert Österlund.

Mer läsning

Annons