Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två studentrum - två olika stilar 

Stora utrymmen eller små? Hög hyra eller lite lägre? Plats för många möbler eller compact living? Vi har hälsat på i två olika studentlägenheter.

Annons

Alicias tvåa

Alicia Harrysson bor i en studentlägenhet som är en tvårummare med kök. Hon tycker det är skönt med eget boende med gott om plats.

Alicia bor längst upp i ett av höghusen i Brickebacken. Hennes tvåa är stor och ljus med stora fönster somn vetter åt väster. Här strömmar solljuset in på eftermiddagarna. Lägenheten är nyrenoverad. Väggarna är vita och i köket är köksluckorna vita. Alicia har bott här sedan i våras och stormtrivs.

– När man söker en studentlägenhet får man tacka ja eller nej utan att se lägenheten, bara se en ritning. Jag blev jätteglad när jag kom hit och såg hur fräsch den var, berättar hon.

I köket var köksluckorna dock gamla när hon flyttade in och hon fick nya efter kontakt med hyresvärden ÖBO. Nu är de vita och fräscha och det enda som påminner om de gamla luckorna är det mossgröna kaklet.

Tidigare bodde hon i en fyra i Varberga och hade två inneboende men ett eget boende är bättre, tycker hon. Nu har hon ett vardagsrum med soffa och ett sovrum med säng. Dessutom finns ett litet kök med plats för matbord.

Alicia är intresserad av inredning och lägger gärna sina sparade slantar på det, gillar svartvit stil med röda inslag.

– Min soffa är en lånesoffa från butiken i väntan på att min nya ska komma. Jag har köpt en ljus soffa och tänker att jag får byta ut mattan, kuddarna och gardinen för att matcha när den kommer och när jag får råd, säger hon.

Hon gillar nytt och säger att hon hellre väntar på det hon vill ha än köper något hon nästan vill ha.

Alicia läser personalvetarlinjen och har lagt upp det så att hon mestadels studerar på universitetet. Därför behöver hon inget skrivbord hemma.

– Jag har delat upp det så att hemma är jag ledig, pluggar gör jag på universitetet.

Ska hon hitta något hon är lite missnöjd med är det tryggheten i kvarteret. När hon är på fest på Kåren tar hon sällskap hem med andra studenter. Det är en del busliv där hon bor.

– Men polisen är här mycket och det tycker jag är bra, det känns tryggt.

När studierna är slut måste hon flytta.

– Så är reglerna. Vi får väl se var mina studier leder mig. Jag kanske måste flytta till en annan stad, säger Alicia.

Michaels etta

Michael Lundin bor i en liten etta på Grankottevägen.

Grankottevägen är ett helt kvarter av studentlägenheter. Det är småhus i två plan där alla har sin egen entré rakt utifrån, det finns inga trapphus. Michael bor på övre planet och utanför sin entré har han en ståltrappa och en liten plätt där han kan ställa en eller två stolar på sommaren och få en minialtan.

Han flyttade in i sin nyrenoverade etta på 22 kvadratmeter i somras. Innan dess bodde han i en likadan etta som inte var renoverad. Michael trivs i sin ljusa lägenhet, säger han.

Jag stiger på och kommer in i en hall med vägg på ena sidan och garderober och kyl/frys på andra sidan. En bit in på vänster sida ligger köket och innanför köket finns ett litet badrum med toa och dusch. Köket är minimalt men rymmer ändå en spis med ugn, köksskåp och diskho.

– Det är den avgörande orsaken till varför jag flyttade hit. Jag fick ett ordentligt kök. I de orenoverade lägenheterna finns bara kokplattor och knappt några köksskåp, säger Michael.

Jag fortsätter min rundtur i lägenheten och tittar rakt fram från entrén. Där finns ett litet köksbord med två stolar och sedan är resten av de 22 kvadratmetrarna ett rum. Michael har möblerat det med ett dubbelsäng in mot fönstret och ett skrivbord med plats för flera datorer. Där finns också plats för en synt och en elgitarr.

– Skrivbordet måste jag ha för skolarbetet, jag läser systemvetenskap. Instrumenten är mitt fritidsintresse, säger han.

Många har liknande lägenheter och Michael, som är inredningsintresserad, tycker det är kul att se vad andra har gjort av sina 22 kvadrat. Vilka möbler har de valt? Vilka har de valt bort? 22 kvadrat är trots allt ganska litet.

Michael har det mesta vitt, både möbler och tyger och väggar.

– I min förra lägenhet hade jag mycket svarta möbler och tyger. Men svart samlar damm och det ser trångt ut. Därför har jag satsat på vitt i stället.

Han är nöjd med sin nyrenoverade lägenhet, säger att den trots sina få kvadrat är lätt att hålla ordning i.

– Fast det är klart, när min flickvän är här skulle det kännas skönt med ett rum till, tillägger han.

Michaels sovrum.
Alicias sovrum.

Mer läsning

Annons