Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyck till: Är du rädd för att gå till tandläkaren?

Fem procent av alla svenskar har tandläkarskräck. Saga, 9 år, är en av dem. – Jag vill bara springa därifrån, berättar hon.

Annons
Kämpar med rädslan. Saga Jensen samlar sig i tandläkarstolen. Hon klarar undersökningen men det är själva lagningen hon är riktigt rädd för. På bilden syns också  övertandläkare Anja Prah och tandsköterskan Inga-Lill Andersson.

Till Folktandvårdens

Tyck till: Är du rädd för att gå till tandläkaren? Kommentera dina bästa och sämsta besök hos tandläkaren!specialistklinik kommer barn mellan 0 och 19 år som har så svårt att gå till tandläkaren att de behöver extra stöd och hjälp. Det kan handla om att man har olika problem, en del har tandvårdsrädsla, andra kanske en funktionsnedsättning. Först har man försökt hos sin egen tandläkare men när det inte fungerar får barnet en remiss till barntandvården.

Saga Jensen fyller tio år i höst. Hon bor i Nora och är egentligen inte rädd för själva tandläkaren, mer att det ska göra ont och för vad som ska hända. Hon kommer tillsammans med sin mamma Caroline. Saga är lite spänd men förstår att hon måste. Tanden, som det är hål i, värker och behöver lagas eller till och med dras ut. Men hos tandläkaren hemma i Nora gick det bara inte.

– Det var när de skulle ge bedövningen som jag inte ville vara där. Jag ville inte vara kvar och jag vägrade öppna munnen, berättar hon.

Nu ska hon och hennes mamma träffa övertandläkare Anja Prah och tandsköterskan Inga-Lill Andersson. De sätter sig alla fyra vid ett litet bord, småpratar om skolan, om fritiden och kompisarna. Saga pratar och frågar, har många funderingar och tankar. När samtalet kommer in på tandläkarbesöken så försöker Saga förklara att känslan av att det inte kommer att gå bra bara finns där och är svår att mota undan.

Anja berättar att det finns lite olika vägar att gå vidare. Att man kan träna, med små, små steg och förhoppningsvis kommer Saga att våga ta bedövning och laga tänderna så småningom. Att det finns lustgas som gör att man blir lite modigare och att man ibland måste göra saker man inte vill eller vågar. Och Saga håller med. Tanden värker ibland på nätterna, och så kan hon inte ha det i längden.

Annika Gustafsson är verksamhetschef på barntandvården. Hon berättar om träningen som en trappa. Först kanske det handlar om att bara sätta sig i stolen, sen ha lampan tänd. Sakta jobbar man sig stegvis framåt. Att barnet får en liten belöning efteråt är också bra.

Saga vågar sätta sig i stolen för en undersökning men det finns barn som inte kommer längre än till parkeringen, som håller sig fast och vägrar gå in. Då kan det ta tid. Hur många gånger man behöver gå och träna är olika. Och hur man hanterar det är olika. Saga är i alla fall inställd på att det ska gå.

– Ja, jag ska försöka klara det, säger hon allvarligt.

Sen väljer hon en nyckelring ur lådan som Inga-Lill håller fram. Om två veckor ska hon tillbaka igen.

Mer läsning

Annons