Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyck till: Vad ska hända med Slottet?

Örebro slott kontoriseras och blir allt mera stängt för allmänheten. Statens fastighetsverk söker nu hyresgäster till hela tredje våningsplanet och flaggar för kontorisering även av bottenplanet.

Annons

 – Vi har fört diskussioner med Örebro kommun för att hitta lösningar som utvecklar slottet och gör det mera tillgängligt för besökare, säger Tobias Skelander, förvaltare på Statens fastighetsverk. Men vi upplever inte att det finns något riktigt intresse så nu måste vi söka lösningar på egen hand.

Fastighetsverket söker nu hyresgäster till hela tredje våningsplanet och delar av andra planet, en bra bit över 1 000 kvadratmeter. Lokalerna har stått tomma sedan i höstas och Fastighetsverket för nu diskussioner med några intressenter.

– Ursprungligen tänkte vi oss en enda hyresgäst men inser att det nog är för stort så det blir minst två. Det handlar om kontor på hela ytan och vi hoppas ha ett avtal före årets slut.

Men stora delar av bottenplanet kan gå samma väg, befarar Tobias Skelander.

Då finns en turistbyråfilial, Slottskrogen och konferenslokaler på plan 2 som allmänhetens enda tillträde till Örebros synligaste varumärke och symbol. Resten blir kontor och landshövdingens residens.

I december 2012 tackade kommunen nej till ett hyresavtal för hela slottet exklusive residenset. Hyran var fem miljoner kr/år plus 4-500 000 kronor i drift. Tanken var att kommunen därmed skulle få möjlighet att utveckla slottet och miljön runt slottet tillsammans med hyresgäster och regionala aktörer.

Kommunen förklarade sig däremot intresserad av att tillsammans med Fastighetsverket hitta andra samverkansformer. Men tiden har gått och inget har hänt.

– Vårt uppdrag är sköta och hyra ut byggnadsminnen och utveckla dem som besöksmål, säger Tobias Skelander. Det kan bara ske i samverkan med en regional partner och vi upplever inte att det finns något sådant regionalt intresse runt Örebro slott.

Örebro slott är inget lysande objekt rent ekonomiskt för Fastighetsverket, medger Skelander.

– Vi har krav på oss att leva upp till hyfsad affärsmässighet och måste nu söka lösningar på egen hand. Slottet har ett mycket bra läge och utgör en unik miljö, som hyresgästerna måste vara beredda att betala för. Vi kommer inte att konkurrera med låg hyresnivå.

Maria Comstedt, f d turistchef och numera egen företagare, har kämpat länge för publik verksamhet i slottet.

– Alla lösningar, även med privata aktörer, förutsätter att kommunen är med. Jag har försökt förstå varför kommunen säger nej men är lika förundrad som Statens fastighetsverk.

Vad tycker du ska hända med slottet? Diskutera i kommentarsfältet här nedanför!

Jag har försökt förstå varför kommunen säger nej men är lika förundrad som Statens fastighetsverk. Maria Comstedt, fd turistchef

Slottet ägs av staten

Örebro slott ägs av Statens fastighetsverk. Elite Hotel hyr plan 2 för konferenser och Slottskorgen i bottenplanet.

Länsstyrelsen är stor hyresgäst med landshövdingens residens och tjänstebostad.

Turistbyrån öppnar en filial på slottet i år. Här finns också ett antal småföretagare.

Våningsplan tre på 1 000 kvadratmeter och delar av plan två söker hyresgäster. Allt pekar på kontorisering, liksom delar av bottenplanet.

Mer läsning

Annons