Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

UNF lockar meden kokosboll

Får man ta en chokladboll? Lockande ligger de vid sidan av broschyrer och ansökningsblanketter.

Annons

Det är vitt och smällkallt ute den dag UNF är på Adolfsbergsskolan för att ragga nya medlemmar. Flera högstadieskolor fick besök under deras kampanj höst och vinter 2010.

Frågor: Vad är UNF? Vad gör man där? Varför ska man vara med? Är det religiöst?

Svar: UNF är en förkortning av ungdomens nykterhetsförbund. Man kan hänga med kompisar, ha pizzakvällar, kolla film, göra tröjtryck, det är religiöst och partipolitiskt obundet. Det enda kravet är att man är nykter.

En del är skeptiska, men lite nyfikna. Några tar lappar och läser, tvekar och tittar frågande på kompisarna. För på högstadiet väger kompisarnas åsikter tungt. I ett hörn av kafeterian står Elin Weststrand, Karl Häggroth och Simon Winnfors från UNF vid sitt bord.

Några elever fyller i uppgifter om namn och adress, ett första steg mot medlemsskap, eller bara ett oemotståndligt sug efter en chokladboll? De kommer att få material hem och kan titta närmare på det i lugn och ro hemma.

William Ekberg går i sjuan. Han tycker inte att det är så mycket snack om att dricka bland hans kompisar fast han vet en folk som röker och dricker, men inte i hans närmaste kompisgäng. De ses mest hemma hos varandra, spelar spel. pratar och så. Själv kör han trav på fritiden. Om UNF säger han: kanske. Han ska i alla fall kolla.

– Det är onödigt att dricka när man är under arton, tycker Christian Larsson, som går i åttan. Felix Ringmyr och Jesper Hjärtmyr håller med och läser om UNF få några lappar som de tagit.

De slänger lite käft med varandra, säger precis som William att de kanske kan tänka sig att gå till UNF:s lokal någon gång.

Patricia Fagerlund Larsson och Ellen Brengdahl går i nian. De vet att det finns några på skolan som dricker, att det finns de som inte mår bra.

De säger att UNF inte är aktuellt för dem. De har inte tid, har fullt upp på fritiden, med dans, teater – och fester. Utan alkohol.

–Vi har kul ändå, säger Ellen.Benjamin Ibrahimovic går också i nian. Han gillar inte alls öl och sprit.

– Det behövs inte, säger han.

Fotnot: Statistiken visar att kampanjen har gjort nytta. Medlemsantalet i Örebrodistriktet ökade med 49 procent från 2009 till 2010, en ökning med 114 personer.

Mer läsning

Annons