Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung man åtalas för en rad brott efter dödsolycka

Vid en dödsolycka i Garphyttan, väster om Örebro, i höstas omkom en person.
Bilens förare misstänks nu för en rad brott i samband med olyckan.
Han åtalas vid Örebro tingsrätt och erkänner, men säger att minnesbilderna är begränsade.

Annons
I olyckan omkom en 17-årig pojke.

Föraren, som är i 20-årsåldern, misstänks ha stulit bilen han körde, varit grovt rattfull, kört grovt vårdslöst och vållat sin passagerares död. Olyckan inträffade i början av oktober förra året.

Enligt den stämningsansökan

åklagare Magnus Oscarsson lämnat hade mannen först stulit en bilnyckel ur en jacka för att sedan ta en bil parkerad i centrala Örebro.

Efter att ha druckit alkohol ska han under natten ha kört bilen mot Garphyttan.

På passagerarplatsen satt den man som sedan omkom. Åklagaren skriver att föraren gjort sig skyldig till grov oaktsamhet och visat uppenbar likgiltighet inför andras liv.

Föraren var enligt åtalet starkt påverkad av alkohol och brast i uppmärksamhet. Åklagaren hänvisar också till att hastigheten, med tanke på bilens skador, måste ha varit betydligt högre än den tillåtna.

Färden slutade med att föraren tappade kontrollen över bilen och körde av vägen i en kurva och slog runt mot ett träd. Bilen voltade, hamnade på taket och totalförstördes. Olyckan innebar att passageraren avled.

Åklagaren anklagar föraren för att av oaktsamhet ha orsakat passagerarens död och framhåller att brottet är grovt genom ett medvetet och allvarligt risktagande och alkoholpåverkan. Vid rättegången hålls vittnesförhör med flera personer som på olika sätt har gjort iakttagelser.

Mannen åtalas för vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri och tillgrepp av bilen.

En advokat har förordnats som målsägandebiträde till den omkomnes anhöriga.

Mer läsning

Annons