Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Universitetet slarvade med representationskvitton

Flera universitet och högskolor har kraftigt ökat sin representation de senaste i åren.
Örebro universitet har flera gånger det senaste året registrerat kvitton utan att redovisa vilka som bjudits.

Annons

Ekots granskning visar att ett flertal lärosäten lägger allt mer pengar på representation – i vissa fall samtidigt som de tvingas skära ner på utbildningen.

Namn saknadesÖrebro universitet ligger ungefär i mitten av de 28 granskade högskolorna och universiteten vad gäller kostnaderna för representation. När P4 Örebro gick igenom rektor Jens Schollins representation för 2011 hittades ett antal kvitton där det inte stod angivet vilka som var bjudna. ”Lunch med storföretag” var allt som stod på ett av kvittona.

– Vi har ett väl fungerande system som vid några tillfällen verkar ha fallerat. Det har varit enstaka fall med stora församlingar, till exempel 50 forskare från USÖ. Listorna på alla närvarande fanns framtagna, men någonstans på vägen har systemet fallerat, säger Jens Schollin till NA.

Riktlinjer överskredsUniversitetsrektorn har själv skrivit under riktlinjer om att representationen inte bör överstiga 600 kronor per person. Men P4 Örebro hittade ett kvitto från ett möte om Måltidsakademien, där fick Jens Schollin och tre andra deltagare fick mat, vin och champagne för cirka 900 kronor per person.

– Det var en jättelång sittning. Det var därför det blev så där. Det är rektorn som gör bedömningen om det är lämpligt att göra undantag från riktlinjerna. Det är jag som rektor som gör bedömningen om man kan göra avsteg från riktlinjerna. Den bedömningen gjorde jag då, och jag skulle ha gjort det även i dag, säger Jens Schollin.

Mer läsning

Annons