Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbildningen skärs ner

Delar av socionomutbildningen är på gång att försvinna från Örebro universitet. Kritik från Högskoleverket gör att man ställt in två av tre inriktningar i socionomprogrammet i höst.

Annons

I mars kom Högskoleverket, HSV, med en kritisk rapport där man ifrågasatte examensrätten för socionomexamen vid Örebro universitet.

I en granskning av de sammanlagt sexton lärosäten som utbildar socionomer fick fyra skarp kritik. Örebro universitet var ett.

Kritiken handlade främst om brister i bredd och fördjupning och till viss del i handledningen av studenterna.

Ska arbeta brett

Örebro universitet har hittills haft tre olika inriktningar i sin socionomutbildning. En generell utbildning, en inriktning mot missbruk, ohälsa och rehabilitering och inriktningen mot åldrande och funktionshinder.

Anna-Karin Anderhed är akademichef för utbildningen.

Hon säger att kritiken i stort handlar om att socionomer i framtiden ska arbeta brett och att kritiken riktat sig mot specialiseringarna på de utbildningar som nu ställts in.

– Socionomer ska vara generalister, de ska arbeta med ett brett socialt fält. Vi kommer nu att arbeta mer kvalitativt än kvantitativt. En arbetsgrupp är just nu i gång med att jobba fram en utbildningsplan. Bland annat plockar man in mer engelsk litteratur, man rekryterar lärare och reviderar kursplanen.

– Jag vill säga att den här utbildningen är oerhört viktig, det är en av stöttepelarna och vi är väldigt måna om att det blir bra.

Hur kommer studenterna att drabbas?

– Alla som just nu går utbildningen kommer självklart att få sin examen. De blir socionomer. Hur det blir med utbildningsplatser framöver vet jag inte, det är inte bestämt.

Sammanlagt är intagningen på det generella programmet cirka 120 platser, på de två andra sammantaget cirka 80.

Erik Wretling är vice ordförande i Studentkåren. Han har sett rapporten och pratat med flera studenter som uttryckt oro över kritiken från HSV.

– I rapporten får lärarkompetensen kritik. Men redan innan rapporten så fick vi signaler från studenter på programmet om att undervisningen inte var helt objektiv, att det fanns lärare som uttalade sig politiskt i stället för strikt akademiskt, säger Erik.

Brister åtgärdas

– Efter rapporten har vi haft en dialog med universitetsdirektören och akademichefen där vi lyft fram kritiken mot de ämnesansvariga. Vad jag vet så är de i gång att åtgärda bristerna.

Vad innebär det här för Örebro universitet?

– Det klart att det kan bli en negativ effekt på kort sikt. Speciellt för dem som vill gå de socionomutbildningar som nu ställts in. På lång sikt så stärker det här universitet. Kritiken säkerställer kvaliteten.

Mer läsning

Annons