Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredare: "Det handlar inte om resursbrist"

– Nej, det handlar inte om resursbrist. Det säger Malin Duckert som gjort utredningen om Södermalmshemmet. Enligt henne handlar det i stället om sju personer som inte skött sitt jobb.

Annons

NA har i flera artiklar skrivit om kommunens lex Sarah-utredning av Södermalmshemmet. I går gav en anställd sin syn på saken. Hon tycker diskussionen blivit snedvriden och att mycket handlar om resursbrist, att personalen har det för stressigt på natten och inte hinner svara på alla larm. Hon anser också att personalen har rätt till en halvtimmes rast och att man då får lämna hemmet, något som har kritiserats i utredningen.

Malin Duckert är socialt ansvarig samordnare på Örebro kommun och ansvarar för bedömningen i utredningen. Hon menar att personalen visst får ta rast, men i det här fallet var det två personer som tog den tillsammans.

– Man har gått iväg två stycken samtidigt, och det är det som vi bedömer som allvarligt.

Att man just den kvällen hade en extra resurs inne och att det bara handlar om ett tillfälle, är inga förmildrande omständigheter.

– Nej, det här ser vi jätteallvarligt på, säger Malin Duckert.

Under en tvåveckorsperiod kontrollerade man antalet obesvarade larm. Det visade sig att sju personer hade 239 larm som inte besvarats. Det här menar en anställd beror på stress, det går inte att hinna svara på alla rörelselarm när man är ensam på två avdelningar nattetid.

Är det för hård arbetsbelastning på Södermalmshemmet?

– Vår bedömning är att det inte handlar om resursbrist utan det här är kopplat till dessa sju personer. Det förekommer inte samma mängd obesvarade larm när andra jobbar utan det här är systematiskt just hos de här individerna, säger Malin Duckert och beskriver i utredningen att det blivit en speciell arbetskultur bland vissa av nattpersonalen.

Det här hände också på Ädelgården. Varför blir det så här?

– Det är en bra fråga. Det kan utformas olika subkulturer där man följer andra normer och vår erfarenhet är att det här händer lättare på natten än på dagen då personalen är mer utlämnad åt sig själva.

Vad händer nu?

– Alla sju jobbar inte längre natt, den åtgärden gjorde vi omedelbart. Sedan gör vi en genomlysning av hela Södermalmshemmet. Vi behöver säkra upp någon form av arbetsledning på natten, det behövs på ett sådan här stort boende. Det finns också förslag att man inte ska jobba natt mer än sex månader i sträck, säger Malin Duckert och påpekar också att händelsen är anmäld till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, som ska utreda det hela vidare.

Mer läsning

Annons