Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad bakades på detgamla Ångbageriet? 

Hej
När jag var liten på 40-talet så fanns ett ångbageri i Skebäck och det doftade så gott när man cyklade förbi. Jag undrar vem som ägde bageriet och vad man tillverkade och levererade för bröd.
Vänliga hälsningar
Monica Kropp

Annons
Illustration av ångbageriet från år 1905.

Svar:Ångbageriet i Skebäck, det vill säga AB Örebro Ångbageri, startades 1904 av direktörerna Adolf Lindgren och Knut Hallgren. Redan samma år uppfördes en byggnad för bageriet belägen vid hörnet Norensbergsgatan 10 – Slussgatan 6. Huvudbyggnaden inrymde bland annat spisbrödsfabrik och kontor medan flygelbyggnaden inrymde bland annat lager och bostadslägenhet. År 1906 var tjugo arbetare anställda av företaget. Verksamheten var uteslutande inriktad på tillverkning av hårt bröd, det vill säga knäckebröd, som företaget sålde över hela landet genom grossister. En stor del av tillverkningen utgjordes av det välkända Örebro Frisksportarbröd. Ett annat välkänt varumärke var Eira-bröd.

I början av 1930-talet skedde en omfattande modernisering av fabriken. Vid Adolf Lindgrens död 1938 övertog Axel Fromell posten som verkställande direktör för företaget. Omkring år 1950 sysselsatte företaget 57 personer, varav sju tjänstemän och 50 arbetare. År 1957 överläts aktiemajoriteten, som sedan åren kring 1940 hade innehafts av Axel Fromell och senare hans arvingar, på Rättviks Spisbrödsfabriks AB. Tillverkningen i Örebro lades ner 1965, och från år 1967 hette det företag som en gång varit Örebro Ångbageri AB Järna Makaronifabrik, ett av AB Kungsörnens flera dotterbolag.

Efter nedläggningen kom fabriksbyggnaden att användas för annan verksamhet; på 1970-talet fanns en bilhandel här. Därefter revs byggnaden, och i dag finns här en parkeringsplats förSkebäcks vårdcentral.

Annons från år 1917.

Mer läsning

Annons