Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väg till arbete lockar elever

I går genomfördes årets gymnasiemässa på Conventum – niondeklassarnas upptakt till vårens gymnasieval.

Annons
Ett enkelt val. Nazdar Showan har bestämt sig, det blir studier i samhällsvetenskap med advokatyrket som mål.

För tredje året i rad anordnades gymnasiemässan, ett arrangemang mellan kommunala skolor och friskolor i länet, där niondeklassare får en chans att se vilka skolor och utbildningar som finns att välja mellan.

Förra året drog mässan omkring 5000 besökare och i år väntas siffran ligga på cirka 3000-3500, enligt Bosse Börjesson, gymnasieförvaltiningen, Örebro kommun.

Bland de 21 utställarna har det förts diskussioner om på vilka villkor marknadsföringen får ske.

– Vi har kommit överens om olika regler, till exempel så har vi ett godisförbud och om det ges ut saker ska de ha anknytning till utbildningen, säger Cathrin Andersson, gymnasieförvaltningen.

Hon tror att besökarna har förmåga att se igenom enkla knep.

– Dagens elever är smarta. De går inte på när man kränger grejer till dem, säger hon.

Enligt Cathrin Andersson är konkurrenssituationen inte lika hård i Örebro jämfört med andra städer.

– Men alla har ju ett intresse av att eleverna ska välja deras skola, säger hon.

Med färre elever och fler skolor ökar också trycket. Nästa höst startas två nya gymnasieskolor i Örebro, Yrkesgymnasiet och Rytmus Musikergymnasium, varav den sistnämnda gjorde reklam för sig med en glasbur där ungdomar spelade instrument.

– Det finns en stor musiktradition i Örebro, så vi tror att det finns plats för oss, säger Per Melin från Rytmusgymnasiet.

Ett tydligt fokus på mässan var arbetsmarknad och framtidsutsikter. Elsemarie Hallqvist, rektor på Estetiska programmet på Karolinska Skolan, var noga med att påpeka att det handlar om att vara realistisk i vad som erbjuds och inte låta reklamen gå för långt.

– Det är viktigt att få eleverna att förstå att det handlar om en utbildning, inte att få ett usb-minne eller ett äpple.

En niondeklassare som lät ett yrke påverka utbildningsvalet var Nazdar Showan, som går på Vivallaskolan.

– Jag vill läsa samhällsprogrammet på Karro-Rudbeck, för jag älskar de ämnena och jag har velat bli advokat sedan jag var liten, säger hon.

De niondeklassare som ännu är osäkra har en lång betänketid – valet är framflyttat till den 1 mars. Detta på grund av att alla beslut om hur den nya gymnasieskolan ska se ut ännu inte är fattade, enligt Bosse Börjesson.

Musik på schemat. Rytmusgymnasiet med musikutbildning är en av två nya gymnasieskolor som startas i höst.
Yrke eller mer studier? Många skolor lockade med yrken som kan bli möjliga efter utbildningen. Karro-Rudbeck satsade på temat ”Bli vad du vill”.

Mer läsning

Annons