Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valet har överklagatsav rekordmånga

Det är rekordmånga personer som vill ha valresultatet prövat. Därför kommer det att dröja åtminstone tre veckor innan det kommer ett beslut om överklagan i Örebro kommun

Annons

Det är ovanligt många personer runt om i landet som är misstänksamma mot valresultatet den här gången. Kerstin Siverby, administrativ sekreterare på Valprövningsnämnden, berättar att det är rekord. Bara till riksdagsvalet finns det runt 120 överklaganden.

– Sedan droppar det in från landstingsval och kommunval hos mig nu, men hur mycket det är har jag inte hunnit räkna ännu, säger hon.

Folkpartisten Johan Åqvists överklagan av kommunalvalet i Örebro ligger för närvarande hos Valmyndigheten för att de ska skriva ett yttrande. Därpå ska detta åter skickas till Johan Åqvist, som får tid på sig att kommentera det. Förs därefter hamnar det hos Valprövningsnämnden, som fattar beslut.

– Det lär nog åtminstone ta tre veckor till, säger Kerstin Siverby.

Den återstående polisanmälan som finns angående tvivelaktigheter i en vallokal i Örebro har chefsåklagare Kristian Augustsson vid riksenheten för polismål inte tagit ställning till ännu.

– Jag håller på att titta på den, men det är inte klart än, säger han.

Mer läsning

Annons