Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var försiktig på de lömska vårisarna

Efter en kall och mörk vinter lockar vårsolen ut oss på isarna för att pimpla, åka skidor och köra skoter. Men vårisarna är förrädiska - varje år överraskas hundratals personer som går genom isen och hamnar i det iskalla vattnet.

Annons

- Det är skönt att vara ute på vårisarna, men man måste komma ihåg att isar är en färskvara. Där isen bar i går eller på morgonen kan vårsolen och strömmar i vattnet ha gjort isen mycket svagare på bara några timmar, säger Anders Wernesten på Svenska Livräddningssällskapet.

Under de senaste tio åren har 10-20 personer omkommit i isolyckor varje vinter.

- Förra vintern omkom tre personer vid isolyckor. Det är en rekordlåg siffra, men trenden är att det inträffar allt färre drunkningsolyckor — och det gäller även isolyckorna, säger Wernesten.

Män överrepresenterade

Statistiken visar att män och äldre personer är överrepresenterade i dödsolyckor på isarna.

Det finns ingen typisk isolycka, men oftast har den omkomne varit ensam när olyckan inträffat.

- Det är inte helt ovanligt att olyckan sker när man rastar hunden. Hunden, som springer lös på isen, hamnar plötsligt i vattnet och hundägaren ger sig ut för att försöka rädda sin hund. I andra fall går en promenerande eller en skidåkare genom isen på ett ställe där man ofta gått eller åkt skidor tidigare under vintern — man måste alltid ha koll på hur tjock isen är, säger Wernesten.

Ove Byström/TT

Var aldrig ensam

* Mer än var tredje som dödats i isolyckor de senaste åren åkte snöskoter. Skotern åstadkommer med sin tyngd en vågbildning i isen som kan bryta sönder denna framför fordonet. Många skoterförare tror att man med hög fart kan passera över ett parti med svag is, men risken är stor för att skotern skär igenom.

* För skoterförare, skidåkare, skridskoåkare — och alla andra som vistats på vårisar finns tre viktiga hjälpmedel — ispik för att kontrollera isens tjocklek, isdubbar som gör att man kan greppa fast i isen om olyckan är framme och livlina som gör att man kan hjälpa en nödställd utan att komma nära den svaga iskanten.

* Vistas aldrig ensam på svag is - och håll avstånd till kamraten, så att båda inte riskerar att hamna i vattnet.

Källa: Livräddningssällskapet (TT)

Mer läsning

Annons