Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var låg Örebro kvarn?

Jag har också en akvarell målad av M Finström. På baksidan står det Örebro Kvarn 1929. Finström har daterat målningen 1955. Jag kommer ihåg den stora byggnaden utefter Järnvägsgatan mellan Storgatan och Slottsgatan. Men då var det AP Kjellgrens bageri som huserade där. Det var där de bakade den välkända APK-limpan, som senare blev Skogaholms-limpan, och som byggde nytt och flyttade till Holmens industriområde mitt emot nybyggda Baronbackarna.
Det jag inte kan lokalisera är de små träkåkarna i fronten av tavlan. Är motivet målat från Fredsgatan sett? Eller kan det möjligtvis vara från Marsfältet? Men jag kanske har fel. Låg Örebro Kvarn någonsin vid Järnvägsgatan? Att APK-bageriet låg där är jag absolut säker på. Minnet kanske sviker ibland men inte mitt doftminne av nybakade limpor.
Med vänlig hälsning
Margareta Jakobsson

Annons
Knektbacken på Fredsgatan. Bilden är tagen i början av 1900-talet. Fotografiet har vi lånat från Stadsarkivet i Örebro.

Svar:Målningen visar Örebro kvarn i bakgrunden och framför ses några av de små trähus som låg på den så kallade Knektbacken eller Vaktknektbacken. Motivet är målat från Fredsgatan, i dag motsvarande Fredsgatan 19 där Försäkringskassan ligger.

Örebro kvarn, med adress Slottsgatan 10, stod färdig år 1911 då firman Engelbrektson-Hallgren flyttade in. Firman hade tidigare haft sin verksamhet i den kvarnbyggnad som låg söder om slottet. Örebro kvarn på Slottsgatan köptes år 1942 upp av Svenska Lantmännens Riksförbund och Örebro läns Lantmäns Centralförening. Kvarnen revs på 1970-talet.

Knektbacken var ett område utefter Fredsgatan med Slottsgatan respektive Skolgatan som avgränsande gator. Från början byggdes de små trähusen åt slottets vaktknektar och när Örebro länsfängelse stod klart 1859 fick även fängelsets vakter sina bostäder här. Fängelset låg i hörnan Slottsgatan-Fredsgatan. De små trähusen revs på 1950-talet och fängelset revs 1972.

Örebro kvarn låg alltså inte vid Järnvägsgatan utan vid Slottsgatan. Däremot låg A.P. Kjellgrens brödfabrik mycket riktigt på Järnvägsgatan.

Örebro stadsarkiv har i sitt bildarkiv en nästan identisk bild på Knektbacken. Bilden är ifrån början av 1900-talet och Örebro kvarn hade då ännu ej uppförts vilket förklarar varför den inte finns med i bakgrunden.

Örebro kvarn 1944. Bilden är lånad från Örebro stadsarkiv.
Örebromotiv. Akvarell målad av M Finström. På baksidan står det Örebro kvarn 1929.

Mer läsning

Annons