Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väringens fritidshus kan få billigare avloppslösning

En riktig långbänk verkar gå mot sin lösning. Vatten- och avloppsfrågan vid Södra Väringen ska lösas i vår, utan befarad rekordkostnad för de boende.

Annons
Många kom till mötet med Örebro kommun.

Å ena sidan gamla sommarstugeägare som inte vill ha nya kostnader för vatten och avlopp. Dessutom nya inbyggare som vill bygga men inte får bygglov.

Å andra sidan kommunen som vill lösa vatten- och avloppsfrågan på ett miljömässigt bra sätt – en gång för alla.

Lite kort kan gårdagens informationsmöte om VA-frågan för bebyggelsen kring södra Väringen sammanfattas så.

Konsekvent nej

Sommarstugeägare och fastboende kring södra Väringen får sedan flera år konsekvent nej till ny- och utbyggnader i väntan på att vatten- och avloppsfrågan ska lösas för alla fastigheter i området.

Sjön Väringen har dåligt vatten och tål inte den påverkan som gamla avlopp kan ha, bedömer kommunen. Därför vill man nu hitta en gemensam lösning för alla hus i området. Genom åren har det nämligen blivit alla möjliga avloppslösningar, en del fungerande, andra utdömda av kommunen.

Oroat och retat

Det som oroat och retat upp många är en utredning som visade att det skulle kosta 45 miljoner kronor att dra vatten- och avlopp till området från Ölmbrotorp. Det skulle betalas av tomt- och husägarna vid Väringen som skulle få en kostnad på 300 000 kronor var. För första gången skulle Örebro kommun i så fall använda sig av så kallad särtaxa eftersom det är lång sträcka och besvärlig terräng. En normal villa i Örebro får betala 110 000 kronor, som en jämförelse.

”Är inte klokt”

– Det är ju inte klokt. En del äldre sommarstugor är ju inte ens värda det, kommenterade en man som tagit sig till mötet.

Men han och alla andra kunde andas ut på den punkten.

– Det alternativet är borta. Det är helt orimligt, sade Leif Landén som är S-politiker i Tekniska nämnden.

Någon summa som är rimlig kunde han däremot inte precisera, på en fråga från publiken.

Lättnaden blev i alla fall så stor att många tog upp en spontan applåd för att de nu slipper den stora kostnaden.

Andra alternativ

Nu ska tjänstemännen i stället utreda billigare alternativ. Det kan handla om kretsloppslösningar men det som verkade mest aktuellt var att dra en ledning under Väringen till VA-verken i Frövi, på andra sidan sjön.

Hur som helst handlar det om en lösning där kommunen vill få med alla sommarstugeägare och fastboende, berättade VA-chefen Hanna Dufva.

– Jag förstår inte varför jag måste med. Jag har borrad brunn med bra vatten och en nedgrävt avloppstank som kommunen kommer och tömmer. Det fungerar jättebra. Det blir ju i varje fall en kostnad på minst hundra tusen kronor, sade Jan Alm som ärvt sin sommarstuga efter föräldrarna.

– Måste man vara med om man har en fungerade anläggning? undrade en man och fick svävande svar.

Fyrtio måste bytas

Klart är i alla fall att ett 40-tal av 150 fastigheter har avlopp som är så dåliga att de måste bytas ut och där finns ingen frivillighet.

Kent Strömberg är planerare och han berättade att området vid Södra Väringen inte är det enda där kommunen kommer att titta på vatten- och avlopp.

– Vi har tagit ut ett antal områden som vi kallar omvandlingsområden. Det är områden där det byggs nya sommarstugor eller permamentboende. Där behöver vi få VA-frågan löst. De områdena är Ekeby-Almby, Östra Mark, Gällersta, Sticksjö, Grythem och västra Runnaby.

Men nu gäller det södra Väringen. Politikerna vill ha ett förslag till VA-lösning till i maj. Först då kan man utlova en tidsplan för när arbetet med VA-lösning och därmed nya bygglov bli klara.

Det återstår att se om alla tvingas med på VA-lösningen eller ej.

Mer läsning

Annons