Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varsel om konfliktpå Örebro flygplats 

Transport varslar om konflikt mot flyget och inleder en övertidsblockad den 18 mars. Konflikten kommer att påverka trafiken vid Örebro Airport, särskilt extrauppdrag, säger flygplatschefen Mikael Smedberg.

Annons

Transport är missnöjt med det löneavtal som arbetsgivarna erbjuder. Flygarbetsgivarna har erbjudit ett 30 månader långt avtal på för låg nivå, anser Transport.

Varslet gäller från 18 mars och avser övertids- och anställningsblockad, inhyrning av personal. Dessutom fryses alla scheman från dagens datum, 8 mars.

1 500 medlemmar

Förhandlingarna berör runt 1500 medlemmar, främst mekaniker och lastare.

Varslet är riktat mot både civilflyget och fraktflyget. Båda avtalen gick ut redan i oktober.

– Återigen försöker arbetsgivarna hävda ett ”märke” som inte borde gälla. I andra branscher, exempelvis industrin, finns en helt annan lokal löneglidning än i våra avtal. Därför är de centrala tarifferna viktiga, säger Transports ordförande Lars Lindgren.

– I dag kan många tvingas jobba halvpass på obekväma tider och ibland mitt i natten, vilket är en rejäl uppoffring givet att restiden till och från flygplatserna ofta är lång, säger Den avtalsansvarige ombudsmannen Jonny Fransson.

Svårt att överblicka

Mikael Smedberg kan i dagsläget inte helt överblicka effekterna av konflikten.

– Mycket beror på hur långvarig den blir, säger han. Den normala, planlagda, trafiken kommer att fungera som vanligt. Men extrauppdragen kan bli besvärligare beroende när på dygnet det kommer.

Mer läsning

Annons